BejelentésEPILEPSZIA
"Nekünk csak ez kell,
éljünk békében,szeretettel!"

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Hírek
lelki segélyszolgálat

Rita sorstársnők kérésének teszek eleget mikor szólok hogy minden nap 9től rózsafüzér imádkozás van skypon, és akinek szüksége van lelki segélyt is tudnak nyújtani. Skype: d-rita1

FELHÍVÁS!!!

Kedves sorstársaink! Az idei évben is megszervezzük szenteste és karácsony két napján a társ vonalunkat, ahol is Telefonon, Msn-en, Skype-on lehet beszélgetni velünk bármiről. Önkéntesek jelentkezését várjuk, akik Telefonon, vagy Msn en, vagy Skype-on, esetleg Facebookon vállalná, hogy beszélgetne azokkal, akik szeretnének valakivel beszélni, hogy ne legyenek egyedül, vagy csak egyszerűen társaságra vágynak. Mint eddig is nem csak epilepsziások hívásait várjuk. Többéves szokásunkhoz híven 24-én du 16-órától én kezdem a sort és leszek vonalban, illetve vállalok még Skypeot és Msn-t is. Tehát önkéntesek jelentkezését várjuk 24- 25- én du ra és estére, illetve 26-ára du-án és estére, akik szívesen áldoznának idejükből e szép ünnepen e nemes feladat kedvéért, önmaguk és sorstársaikért. JELENTKEZNI: MESZAROSLASZLO@EBOC. HU CÍMEN,VAGY A MAGYAR EPILEPSZIÁVAL ÉLŐK ALAPÍTVÁNY TELEFONSZÁMÁN LEHET ! KÖSZIKE M. Laci

Kérés

Megkérek mindenkit hogy jelezze nekem hogy tud e segíteni támogatókat szerezni , akik csekély összeggel támogatnák egyesületünket

Apydan

Tisztelt Mészáros László úr! Utánajártam, hogy az Apydan készítmények kaphatóak-e, és a gyártó (Desitin Arzneimittel GmbH) magyarországi képviselője (Ewopharma AG Magyarországi Kereskedelmi Képviselete) arról tájékoztatott, hogy a gyártó kérésére 2010. január 1-jével töröltették az Apydant a támogatott gyógyszerek köréből. Egyelőre valóban nem kapható az Apydan, hamarosan elérhető lesz, mivel a gyártónak van ellátási kötelezettsége, azonban a fogyasztói ára magasabb lesz, mint az eredeti oxcarbazepin hatóanyagú gyógyszeré (Trileptal), ráadásul a Trileptallal ellentétben tb. támogatásban sem fog részesülni, úgyhogy a beteg által fizetendő térítési díj különbség még nagyobb lesz, mint a fogyasztói áré. Az Apydant kiválthatják a Trileptal-lal, de azt javaslom, hogy erről a kezelőorvossal mindenképpen konzultáljanak. Ha bármilyen további kérdésük lenne, szívesen állunk rendelkezésükre. Üdvözlettel: Németh Gergely Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály

Apydan

Tisztelt Országos Egészségbiztosítási Pénztár! Sok sorstársunk jelezte, hogy az Apydan, az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer,ún.antiepileptikum már huzamosabb ideje nem kapható gyógyszertárakban. Az epilepsziások kombinációban szedett gyógyszereit, ha lehet nem szokták változtatni, ha avval rohammentesség, vagy kevés roham szám érhető el! Az OGYI telefonos megkeresésünkre úgy tájékoztatott minket, hogy a fenti antiepileptikumra érvényes forgalomba hozatali engedély jogosultja a gyártó a Desitin Arzneimittel GmbH Weg beim Jäger 214 D-22335 Hamburg, Németország OGYI-T-8791/01-03 (300 mg tabletta 50db, 100db, 200db) OGYI-T-8792/01-03 (600 mg tabletta 50db, 100db, 200db). Szeretnénk megkérni önöket , hogy segítsenek nekünk abban, hogy megtudhassuk ideiglenes, vagy huzamosabb hiányról van szó mert akkor az Apydam kiváltásáról (pótlásáról kell gondoskodnia a sorstársainknak!) Ha nem Önök az illetékesek, abban, hogy kérésünkre válaszokat adjanak, de tudják kik azok, akkor kérem továbbítsák megkeresésünket Nekik! 2010-01-06 Tisztelettel: Mészáros László Kalász László . egyesületi elnök egyesületi alelnök

Gyógyszer hiánycikk!!

FIGYELEM!!! Az Apydan, nevű gyógyszer jelenleg országos hiánycikk ha nem tudja valaki beszerezni forduljon a kezelőorvosához!!!!

Üzenetek

Mindenkitől elnézést kérek aki a honlapon keresztül küld nekem üzenetet, de mindenkinek válaszolok ! Szeretném ha mindenki tudná aki így kér tanácsot segítek , de nem vagyok orvos és orvosi tanácsot nem tudok adni ! Így ilyen jellegű kérdést kérem ne is küldjenek ! Remélem a fórumunkhoz az orvosválaszol rovathoz gyorsan pótolni tudjok a Dr Sz A főorvosnőt és így lesz akinek ezek a kérdések feltehetők! Köszönöm Laci

A Honlap is megszépűl!!

A Fórum és az újság után a honlapunk a Nagylelkekklubja is MEGÚJUL ÉS MEGSZÉPŰL! kIBŐVÍTETT TARTALOMMAL ÉS MEGÚJÚLT KÜLSŐVEL VÁRUNK MINDENKIT! Az átállás alatti kellemetlenségekért elnézést kérek! Laci

MEGÚJULTUNK!!!!

A honlap fóruma megújult, és szebb külsővel, még több témában vár minden fórumozni vágyó , vagy csak információt és válaszokat várókat!! Regizz be és csatlakozz a többiekhez! Laci

LACI

KÖSZÖNET ÉS HÁLA AZ EGY ÉVES SZÜLINAPUNKON MINDENKINEK KI TETT VALAMIT IS EZÉRT AZ OLDALÉRT, LEGYEN AZ LÁTOGATÓ VAGY ÁLLANDÓ FÓRUMOZÓ, VAGY CSAK ÚJSÁG OLVASÓ !

DR EPI

2009 április 4.én útjára indult a DR EPI a havonta megjelenő újságunk ! On-Line változata!! A www.drepi.try.hu oldalon találhatjátok meg! Szerezzen sok örömet ez a havilap mindenkinek!

tovább >>Szavazás


Linkek

Epilepszia Mindenéletkorban

EPILEPSZIA A SZÜLETÉSTŐL A FELNŐTT KORIG
Epilepszia gyerekkorban Ezerből hét vagy tíz olyan gyerek él hazánkban is (tehát 17-20 ezer), akinek életében már volt epilepsziás rohama. Mint mondtuk, minden epilepsziával élő gyereket másképpen kell kezelni, hiszen csak kevésnek van nagyrohama, sokan csak absence epilepsziával élnek. Sokuknak van éjjel, nagyon ritkán, esetleg évente egy alkalommal rosszullétük. Legtöbbjüknek megfelelő gyógyszeres kezelés és gondozás mellett egyáltalán nincs rosszulléte, és úgy élhet, mint legtöbb társa.
Az epilepszia az egyik leggyakoribb gyermekideggyógyászati megbetegedés. Lényege az agysejtek kisebb vagy nagyobb csoportjának rövid ideig tartó, kóros túlműködése. A rosszullét tünetei attól is függnek, hogy az agysejtek izgalmi állapota mennyire kiterjedt. Az epilepsziás működészavart az agyat érő bármilyen károsodás létrehozhatja, de ismerünk örökletesen meghatározott formákat is.
Sokan sokféleképpen reagálunk ma is egy, a szemünk láttára lezajló epilepsziás rosszullét kapcsán. Ha ez a rosszullét nem a klasszikus eleséssel, rángással járó nagy roham (Grand Mal), talán el sem hisszük, hogy ezzel a megbetegedéssel állunk szemben. A gyermekkel kapcsolatba kerülő óvodai, iskolai személyzet epilepsziás gyermekhez való viszonyulása az esetek többségében, sajnos, negatív érzéseket tükröz.
Ma az epilepsziás gyerekek 80-85 százalékát az orvosok rohammentessé tudják tenni és 75 százalékuk véglegesen meggyógyul, azaz a gyógyszerek elhagyása után sem tér vissza problémája. A betegeket sújtó hátrányos megkülönböztetés kivédésére a többségben lévő jóindulatú formákat a szülők sokszor eltitkolják.
A kamasz egyébként is érzékeny, ingerlékenyebb, hangulatváltozásai is sűrűbbek. Az epilepsziával élő kamaszoknál gyakrabban fordul elő izoláció és nehezebben tudnak kapcsolatokat teremteni. Ennélfogva otthonülővé, visszahúzódóvá válnak, ami a szülőkkel, testvérekkel való kapcsolataikat is negatívan befolyásolhatja. A párválasztás, párkapcsolatok kialakítása - az előítéletek és a fent felsoroltak miatt - igen nehéz, az tanértékelési zavarok nagyban befolyásolják ezt a dolgot. Meg kell teremtenünk - szülőknek, tanároknak, minden fiatallal foglalkozó felnőttnek - azokat a lehetőségeket, amelyek a társaság kialakítását megkönnyítik.
GYERMEK EPILEPSZIÁS ROHAM!! ERŐS IDEGZETŰEKNEK!!


Az antiepileptikumok (az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek) azonban nem magát a betegséget, hanem csak annak tüneteit képesek megszüntetni a legtöbb esetben azzal, hogy csökkentik azoknak az agysejteknek az ingerelhetőségét, amelyek a különféle környezeti hatásokra izgalmi állapotba kerülnek. Ez a legtöbb, gyógyszerekkel kezelhető epilepsziás beteg számára a normális életvitel fenntartásához elegendő is, hiszen megszűnnek a rohamaik, és így korlátok nélkül illeszkedhetnek be a társadalomba.

Jelen hazai gyakorlat az, hogy egyesével vívjuk meg harcunkat a bölcsödével, óvodával, iskolával, és leggyakrabban a szülő fárad bele a küzdelembe, más megoldás után néz, hiszen fél attól, hogy a gyermeke szenved majd attól, ha olyan közösségbe eröltetjük be, ahol nem látják szívesen.
Az epilepsziás gyermekek gondozása több tekintetben is eltér az ugyanabban a kórképben szenvedő felnőtt betegektől. Ennek legfontosabb magyarázata az, hogy a gyermekek esetében egy fejlődésben lévő szervezetről van szó, így nem tekinthetjük elégséges célnak a betegség előtti állapot visszaállítását vagy az aktuális fizikális - szellemi szint megőrzését. A gyermeket az életkorának megfelelő, következő fejlettségi szintre kell segítenünk.

Epilepsziás gyerekek részére olyen irányú komplex terápiára van ma már lehetőség, mely kiegészíti a gyógyszeres kezelést. Ilyen terápiák alkalmazása epilepsziás betegeknél Magyarországon még nem nagyon ismert, de már sok éve sikerrel alkalmazzák magatartászavarral, beszédproblémákkal,és tanulási nehézségekkel küszködő gyermekek fejlesztésében, sok országban.
A terápia játékos, mozgásos feladatokból áll. Célja, hogy a gyermek képes legyen a környezetből jövő ingereket megfelelően kiválogatni és integrálni, és így érettebb mozgásos válaszokat kialakítani.
Akkor amikor az epilepszia hátterében nem valamilyen agyat ért károsodás (oxigénhiány, vérzés, gyulladás stb.) áll, hanem döntően örökletes tényezők által meghatározott görcskészség. Ekkor ún. életkorhoz kötött megjelenésű és általában jóindulatú, vagyis gyógyszerrel jól kezelhető, maradandó szellemi károsodást nem okozó epilepsziaformák jelentkezhetnek. Ilyenkor az epilepszia egy bizonyos életkorban kezdődik ,és többnyire a serdülőkor körül el is múlik!
Megfelelő gyógyszerszedés alkalmazásával a statisztikai eredmények a következők: 50 - 60% gyógyul 20 - 30% tünetmentes 20% terápia rezisztens. Az epilepszia diagnosztikájában és kezelésében az utóbbi 20 évben nagymértékű előrehaladás tapasztalható. A képalkotó eljárások fejlődése és a genetika előrehaladása nyomán a kóreredet manapság az esetek döntő többségében megállapítható. Az utóbbi időben új antiepileptikumokat fejlesztettek ki, melyeknek kevesebb mellékhatásuk van.
Az iskolai tevékenységekbe (testnevelési óra, kirándulás, közösségi programok) nyugodtan bekapcsolódhatnak az epilepsziával élő gyerekek is. Ez azért is kívánatos, hogy ne váljanak a betegség miatt elszigeteltté, magányossá, ne érezzék magukat kirekesztettnek. Az epilepsziaellenes gyógyszerek kissé ronthatják a mozgás összerendezettségét, ezért ne erőltessük a bonyolult gyakorlatok végzését. Ne tiltsuk el a gyereket a sportolás örömeitől! Úszni is megtanulhat, szigorú felnőtt felügyelettel, kerékpározhat bukósisakkal a fején, és korcsolyázhat is.
Jó, ha a szülő el tudja mondani az orvosnak, hogy mikor kezdődött a roham (pl. ébredéskor), hogyan indult (pl. féloldali rángással, eszméletvesztéssel vagy valamilyen bevezető tünettel); hogy az egész testre kiterjedt-e a görcs vagy csak valamelyik végtagra, hogy meddig tartott a roham, és mi történt a roham elmúltával (elaludt-e a beteg, bepisilt-e, esetleg szokatlanul viselkedett stb.). A pontos diagnózis felállítása után a szakember megkezdheti a beteg legtöbbször gyógyszeres kezelését. Nagyon fontos a szülő és a beteg gyermek együttműködése, hiszen évekig, esetleg egész életén át kell valamilyen gyógyszert szednie.
A gyermekkori epilepszia sajátossága, hogy - mivel az agy gyermekkorban még fejlődik - az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak. Milyen tünetek utalhatnak az epilepsziára? Rizikótényezők Magzati életkorban elszenvedett fertőzések, ártalmak, szülési trauma, oxigénhiányos állapotok, agyhártyagyulladás, fejsérülés, az agy veleszületett fejlődési rendellenességei, családban előforduló epilepszia mind, mind hajlamosító tényezők.
Ha az epilepszia szót meghalljuk, legtöbbször az úgynevezett generalizált vagy nagy roham jelenik meg szemünk előtt. Ez 1-2 perctől akár 15-20 percig is tarthat. A roham a test kifeszítésével indul, majd a gyermek egész teste rángatózik. Közben a szája habzik, vizeletét, székletét maga alá eresztheti. A roham után a gyermek egész teste elernyed. A roham lezajlása után percekig nem tér magához. Az epilepsziás rohamra a gyermek nem emlékszik, a roham alatt nem ébreszthető.
A fentebb említett parciális epilepsziára ezzel szemben az jellemző, hogy a rohamba általában csak egy terület vonódik be, például csak az egyik kéz, vagy csak az egyik láb rángatózik. Ez persze generalizálódhat és végül az egész test rángatózni kezd.
A köztudatban nem él, de vannak olyan epilepszia fajták, amikor a roham alatt az adott agyterület működése kiesik. Ilyenkor a gyermek elbambulhat, nyála folyik, a kontaktus megszűnik vele, az adott tevékenységet hirtelen abbahagyja, például az írást, majd a roham lezajlása után teljesen máshol folytatja azt.
Máskor járás közben összecsuklik lába, keze elernyed, így elesik és súlyos sérüléseket szerezhet. De ha például a látókéregben jön létre az agyi izgalmi tevékenység, akkor a gyermeknek látási hallucinációi keletkezhetnek vagy éppenséggel a rohamra átmenetileg megvakul. Innen is látható, hogy milyen sokfajta tünete lehet az epilepsziának. A gyermekkor sajátossága továbbá, hogy meghatározott, hogy mely életkorban milyen típusú epilepsziák alakulhatnak ki.
Epilepsziás nő gyermekvállalásakor az anya betegsége a kicsi gondozásában nem jelent különösebb terhet, bár a kisbaba hazaérkezése után szigorúbb rendszabályokat is be kell vezetni a család mindennapi életében. Ne fürdesse a csecsemőt egyedül, praktikusabb a gyereket kiságyban nedves szivaccsal letörölni, vagy a földre tett babakádban kevés vízzel lemosdatni. Cumisüvegből a földön ülve etesse a babát, támassza hátát a falnak, és tegye a gyereket alacsony etetőszékbe, gyerekhordozóba, szíjazza be és olyan távolságra ültesse, hogy rosszulléte esetén se okozzon sérüléseket neki. Soha ne hordozza a kicsit a karján, még a lakásban sem. Használjon műanyag gyerekhordozót, babakocsit, ha egyedül van otthon a kicsivel. Ha már tud járni a kisgyerek, a veszélyesebb házimunkákat (pl. vasalást) akkor végezze, ha alszik a baba, vagy tegyen rácsot a konyhaajtóra. Lakáson kívül: ha kertes házban lakik, a kaput mindig zárja be. Ha az utcára viszi a kisgyereket, mindig kapcsolja be a babakocsi vagy a hordozó szíját. Ha már biztonságosan jár, kis kantárral kapcsolja a csuklóhoz, hogy rosszulléte esetén se menjen közben „világgá”. A gyógyszereket mindig gondosan elzárva kell tartani, hiszen jelenlétük a lakásban állandó veszélyforrás lehet. A nagyobb gyerekeknek a betegségről mondjunk el annyit őszintén, amennyit megérthetnek. A kicsik hamar megtanulják azt is, hogy pl. anyjuk rosszulléte esetén mit csináljanak. Legyen egy közösen kialakított tervük, amit a gyerek roham esetén végrehajthat, ezzel a rá nehezedő pszichés teher is csökken.
Sok esetben alkalmazhatnak, javasolhatnak kiegészítő terápiákat , ilyen pl az Óriás leszek vagy az INPP, ezek segíthetnek a mielőbbi gyógyulásban , de mindig kérjük ki az adott epileptológus , vagy az epilepsziában járatos neurológus véleményét Mindig örömmel adunk hírt ha valami jó történik, és örülünk hogy ez az eszköz immár Magyarországon is beszerezhető!!!
Emfit – Epilepszia monitor Emfit éjjeli tónus-klónus roham jelző monitor Emfit Monitor D-1090-2G A MAGYAR EPILEPSZIÁVAL ÉLŐK ALAPÍTVÁMNYÁNAK AJÁNLÁSÁVAL!! Emfit Monitor D-1090-2G Az eszköz olyan fekvő személy monitorozására alkalmas, akinél fenáll a veszélye tónusos-klónusos görcsök kialakulásának éjszaka, vagy ébredés után. Ez az első jelzőeszköz, ami felismeri és megkülönbözteti az olyan erős izomösszehúzódásokat, amik például a tónusos-klónusos görcsökre jellemző, a normális éjszakai mozgásoktól. Ezen kívül érzékel olyan mikro-mozgásokat, és azok hiányát, amiket az alvó személy légzése és szívverése okoz. Tehát nem csak akkor képes riasztani, ha a beteg személy a tónusos-klónusos görcsroham állapotában van, hanem akkor is, amikor a személy elhagyja az ágyat, vagy egyéb okból szűnik meg a légzés, szívverés által okozott rezgés (funkció letiltható). Termékleírás Az Emfit tónusos-klónusos görcsroham figyelő két fő összetevőből áll. Egy többfelhasználású és tartós érzékelőlap (L-4060SL), ami az ágymatrac alatt helyezkedik el, és egy kifinomult szoftverrel rendelkező monitoregység (D-1090-2G). Ezen egységek együttesen érzékelik az ágyon fekvő személy által keltett mikro-mozgásokat (szívverés, légzés), és a gyorsabb mozgásokat, mint például a tónusos-klónusos görcsroham során jelentkező izom görcsöket. Nincs meghatározott súly limit és a rendszer alkalmas egészen kicsi gyermekek megfigyelésére is. A vezérlőegység elhelyezhető az ágy mellett, vagy falra is szerelhető a termékhez adott rögzítő panellal. Az új 2. generációs monitor már működik, 2 db AA méretű 1,5 V elemmel. Opcionálisan orvosi minőségű hálózati adapter is rendelhető hozzá. Termék ismertető (angol) Emfit érzékelőlap L-4060SL Emfit érzékelőlap L-4060SL Érzékeli az olyan gyorsabb mozgásokat, amik romahra jellemzőek Az olyan ágyban történő mozgásokat, melyek gyorsabbak a normális éjszakai mozgásoknál (pl. fordulás) felismeri és bizonyos feltételek teljesülése esetén tónusos-klónusos epilepsziás rohamként azonosítja őket. A riasztás akkor jön létre, ha ezek a mozgások hosszabb ideig tartanak egy előre meghatározott értéknél. A késleltetés beállítható 10, 13, 16 vagy 20 másodpercre. Kifinomult jel érzékelés A 2008. nyarán megjelent 2. generációs szoftver lehetővé teszi az alacsonyabb frekvenciájú mozgások felismerését ( 2 Hz és 3 Hz). Elég közismert, hogy sok epilepsziás roham esetén a pulzusszám megemelkedik, a nyugalmi állapothoz képest. A készüléket az alacsonyabb frekvenia érzékelésére állítva (2 Hz ), lehetséges a szívfrekvencia hirtelen megnövekedésének észlelése, és riasztás küldése, amennyiben a megnövekedett frekvencia a beállított késleltetési időn túl is jelen van. Vannak felhasználói visszajelzések a roham ilyen korai stádiumú felismeréséről, de a klinikai tesztek még nem fejeződtek be. A 2 Hz-es frekvencia percenként 120 szívverést jelent, így csak abban az esetben van lehetőség így jelezni a rohamot, ha a pulzusszám 120 fölé megy a roham kialakulásakor a beállított késleltetési ideig (10,13,16,20 másodperc). Kapcsolódási lehetőségek más rendszerekkel A monitor riasztás esetén egy hangjelzést ad, aminek erőssége állítható. Ezen kívül rendelkezik egy potenciálsmentes érintkezővel (NO és NC), amin keresztül a rendszer illeszthető nővérhívó rendszerhez vagy speciális telefonhoz. Kiknek ajánljuk Minden roham esetén elsődleges cél a légutak átjárhatóságának biztosítása, a beteg stabil oldalfekvésbe helyezése, a sérülések elkerülése. Amennyiben a roham 2-3 percnél tovább tart szükség lehet a roham gyógyszerrel történő csillapítására a kezelőorvos utasítása alapján. Épp ezért fontos, hogy a beteg hozzátartozói minél korábbi észrevegyék a roham kialakulását: vagy már a tónusos szakaszban a pulzusszám megnövekedése következtében (ha eléri a 120-at), vagy a klónusos szakaszban a gyorsabb mozgások miatt. Épp ezért ajánljuk a terméket a következő esetekben: * Olyan új epilepsziás betegeknek, akiknél most történik meg a gyógyszerbeállítás, és még nem tudható, hogy lesznek-e további rohamok * Olyan már epilepsziás betegeknek, akiknél gyógyszeres kezelés mellett is jelentkeznek rohamok éjszaka, vagy ébredés után * Olyan rohammentes betegeknél, akiknél most történik meg a gyógyszer leállítása, és ezalatt fontos tudni, hogy jelentkeznek-e újból rohamok A termék hasznos a betegnek, mert időben történő roham észlelés akár életet is menthet, de mindenképpen csökkentheti a roham egészségkárosító hatását. A betegség velejárója, hogy akár gyermek, akár felnőtt, akár idős betegről van szó, folyamatos felügyeletet, figyelmet igényel a családtagoktól, ápoló személyzettől. Épp ezért a termék a legnagyobb segítséget talán a hozzátartozóknak, ápolóknak jelenti azzal, hogy lehetővé teszi a nyugodt alvást, biztonságérzetet ad arról, hogy roham esetén nem marad segítség nyújtás nélkül a beteg személy. Rohammentes állapotban pedig bizonyosságot ad arról, hogy nem történt olyan roham, amit a hozzátartozó nem vett észre. (Ez különösen fontos gyógyszer leállítás alatt). Épp ezért a családtagok, ápolók nyugodtabban, kipihentebben képesek ápolni a beteget, ami pozitívan hat a beteg állapotára is Bövebben a http://emfit.mlsv.hu webcímen Kapcsolat MLSV Consulting KFT Cím: 2045, Törökbálint, Álmos Vezér utca 3. email: epi@mlsv.hu
NÉHÁNY SZÓ AZ EPILEPSZIÁRÓL
TILTOTT KOR
Dr SZABÓ ALEKSZANDRA AZ EPILEPSZIA ÉS A GYERMEK

EPILEPSZIA IDŐSKORBAN

Mely korban gyakori az epilepszia? – Két nagy halmozódásról beszélhetünk. Az egyik a gyerekkor, a másik az időskor, amikor ugyancsak sok az epilepsziás roham. Ez utóbbiról kevesen tudnak, gyakran nem ismerik fel. Bármilyen eszméletvesztés, magatartás-, vagy tudatzavar hátterében állhat epilepszia. Ezért ki kell vizsgálni az ilyen eseteket.
Hogyan kezelhető? A gyerekek 75 százaléka leküzdi az epilepsziát. A felnőtteknél kisebb a gyógyulási arány, ám hároméves tünetmentes kezelés után – a szakorvos hozzájárulásával – felfüggeszthető a gyógyszerszedés.
Mód Gabriella dr. szerint: idõs korban az idiopátiás epilepszia ritkán fordul elõ. A leggyakoribb kiváltó faktor a cerebrovascularis megbetegedés, fõként corticalis lokalizációjú, ill. nagyobb vérzéses területeket tartalmazó infarctus esetén jelentkezik. Kiváltó oka részben szisztémás, metabolikus, részben lokális: ischaemia, oedema, citotoxikus anyagok és megváltozott neurotranszmitter-aktivitás. Epilepsziával társuló ischaemiás kórkép esetén a mortalitás magasabb és magas a krónikus epilepszia kialakulásának valószínûsége.
Subarachnoidealis vérzés esetén a rohamok azonnal, vagy órákon belül jelentkeznek és a krónikus epilepszia kialakulásának esélye alacsonyabb. A nem vascularis eredetû demenciák is gyakran járnak epilepsziás rohamokkal, fõként az Alzheimer-kór, a Pick-kór és a CreutzfeldtJacob-kór.
A tumorok (gliomák, meningeomák, metasztázisok), a fejet ért traumák (subduralis haematoma!), az alkoholelvonás, a különféle gyógyszerek (például antibiotikumok, antidepresszánsok, antipsychoticumok, béta-blokkolók, cyclosporin, levodopa, prednisolon, helyi érzéstelenítõk stb.) központi idegrendszeri gyulladások, anyagcserezavarok, szívbetegség, tüdõbetegség (agyi anoxia), uraemia, hypothyreosis, hypoglykaemia, elektrolitzavarok, májelégtelenség, hypertensiv encephalopathia, agyi vasculitis az epilepsziás rohamok ritkább kiváltó faktorai.
Igen fontos az, hogy fõleg idõs korban az eszméletvesztésnek az epilepszián kívül számos más oka is lehet: szívritmuszavarok, hypoglykaemia, hyperglykaemia, carotis sinus hyperaesthesia, orthostaticus hypotensio, gyógyszerhatás, vasovagalis reflex.
Ezért az anamnézist és a heteroanamnézist gondosan fel kell venni (bevezetõ tünetek, inkontinencia, eszméletvesztés alatti jelenségek, majd az azt követõ idõszak jellemzõi, társuló betegségek stb.). A differenciáldiagnosztikában felmerülõ egyéb betegségeket ki kell zárni
A körülírt epilepsziát – amennyiben gyógyszeresen nem kezelhető – ma már műteni is lehet. Az epilepsziás gócot eltávolítja az idegsebész. . 10–15 éve éli virágkorát ez a sebészeti beavatkozás. Meg kell említeni továbbá a speciális terápiát, melyet akkor alkalmaznak, ha tudják, hogy bizonyos körülmények, például fényinger váltja ki az epilepsziát. Ebben az esetben megtanítják a betegnek, hogyan kerülje el az ingereket. Akár pszichoterápiával is kezelhető némely beteg.

Tüneti kezelést minden esetben alkalmaznak, amennyiben azonban bebizonyosodik, hogy szervi elváltozás áll a roham hátterében, természetesen a valódi okot is gyógyítani kell Epilepsziával társuló ischaemiás kórkép esetén a mortalitás magasabb és magas a krónikus epilepszia kialakulásának valószínûsége.
Idősebb korban azok az epilrpsziák keletkeznek, amelyek más agyi kórok, illetve nem agyi betegségek nyomán, szövődményként jönnek létre. Felnőtteknél leggyakrabban agydaganatok, agyi keringési betegségek okoznak epilepsziás megbetegedést.
Többnyire csak az úgynevezett nagy rohamot ismerik az emberek, ami csak egyike a kór 30 különböző megjelenési formájának. Van például úgynevezett kis roham is, ez rövid ideig tartó szellemi kieséssel jár. Máskor a beteg pár pillanatra csupán összerándul, mintha megrettent volna valamitől. Alkalmi epilepsziás roham a lakosság 5%-ánál (mintegy 500 ezer embernél) fordul elő. A mai korszerű kezelések eredményeként a betegek 70-80%-a tünetmentesen élhet.

IDŐSKORI EPILEPSZIA
IDŐSKORI LELKIZAVAROK...
EPILEPSZIA SZÓTÁR
Absence roham: (másnéven dialeptikus- vagy petit mal roham) csak pillanatnyi tudatvesztéssel jár. Absence alatt a beteg aktivitása alábbhagy, és bámulni látszik, esetleg pisloghat. Antikonvulzív szer: az antiepileptikumok a görcsökkel járó, és görcsökkel nem járó rohamokra egyaránt jól hatnak. Atóniás roham: hirtelen izomtónus-vesztéssel járó roham, főleg a végtagokban jelentkezik, és a beteg tónusát vesztve eleshet. Aura: rohamkezdeti jel vagy tünet, amit a beteg észlel, a megfigyelő ezt nem látja még. Az aura továbbfejlődhet fokális, vagy generalizált rohammá, de nem kötelezően. Klónusos roham: ismétlődő, ritmikus rángatózás a test egy részén, vagy szétterjedt módon. Komplex parciális roham: a roham tudatvesztéssel jár pl. a beteg „nincs ott”, vagy mintha „az űrbe bámulna”. Különböző mozgászavarok, automatizmusok is felléphetnek. Corpus callosum: kérgestest nevű agyi képlet, a két agyféltekét összekötő idegrostok csoportja alkotja. Ezen keresztül érintkezik a két félteke. Corpus callosotomia: olyan műtéti eljárás, melynek során a fenti kérgestestet „átmetszik” így megszakad a két félteke közötti összeköttetés, és a roham nem tud átterjedni. Maga a műtét lehet teljes vagy részleges is. Bár a rohamok ezt követően sem szűnnek meg, de megfigyelések szerint a súlyosságuk csökken. EEG-video monitorozás: Az agyi elektromos tevékenység folyamatos nyomon követése és a viselkedés video-megfigyelése együttesen. Ezt nagyobb epilepszia centrumok tudják elvégezni, ahol megállapítják a diagnózist és lokalizálják a roham kialakulásában érintett agyi fókuszt/központot. Ezek alapján lehet beállítani a hatásos terápiát, akár gyógyszeres, akár esetleg műtéti legyen az. Epilepszia: krónikus betegség, állapot, jellemzik a visszatérő epilepsziás rohamok. A betegnek lehetnek egyedi rohamai is, akár lázas állapot, vagy gyógyszermegvonás következtében, de ez még nem nevezhető epilpepsziának, ha nem mutat visszatérő jelleget. Epileptogén zóna: az érintett agyterület, agyi lokalizácó, ahonnan eredő abnormális elektromos jelek a roham forrásai. Elektróda: vezetőképességgel bíró érzékelő fémkorong , amelyet a fejbőrre erősítenek. Ez vezeti át az agyi elektromos jeleket az EEG készülékre. Az EEG vizsgálat alkalmával kb. 20 elektróda kerül felhelyezésre, tehát ennyi elvezetés regisztrálható. Elektroenkefalogram (EEG): diagnosztikai vizsgálat, az agykérgi elektromos aktivitás impulzusainak mérésére. Segít egyes idegrendszeri kórképek – pl. az epilepszia diagnosztizálásában is. Epilepszia sebészet: idegsebészeti eljárás, a további rohamok megelőzésére, általában az agyi epliepszia-fókusz eltávolításával. A betegek nagy részében ez sikeres eljárás, a rohamok megszüntetésére, természetesen függ az EEG-video monitorozás alatt rögzített epilepszia-típustól is. Extratemporalis agykérgi kimetszés: műtéti eljárás, amelynek során eltávolítják az epilepsziás rohamokat keltő agyi fókuszt. Az extratemporalis arra utal, hogy a góc nem a halántéklebenyben van, hanem a homloklebenyben. Funkcionális hemiszferotómia: sebészeti eljárás, amelyben az agy egyik féltekéjének nem normálisan működő részeit úgy iktatják ki, hogy a két agyfélteke közötti összeköttetést, az ún. corpus callosum-or, kérgestestet részben vagy egészben átmetszik. Ez a lépés megszünteti az agykérgi lebenyek közötti összeköttetést, ily módon megelőzi a rohamok kialakulását is. Hemiszférium: az agy (nagyagy) egyik féltekéje Generalizált roham: az agykéreg teljes terjedelmére kiterjedő rohamaktivitás. Grand-mal roham: régebbi meghatározás arra, hogy a beteg tudatvesztéssel, ájulással járó rohamban szenved. A beteg izmai merevek, veszélyesen rángatózik, és gyakran zuhanhat mély alvás állapotába. Nevezik még generalizált rohamnak is. Ketogén diéta: az epilepszia kezelésének speciális, hosszabb távú étrendi módszere, az ún. ketontestek kiiktatására irányul, ezek a zsíranyagcsere melléktermékei. (Jellemző pl. hogy az „éhezési” periódusokban kevesebb a roham, vagy hiányozhatnak is azok.) Az étrend zsírban gazdag, szénhidrátban szegény legyen, és a 2-12 év közötti gyermekeknek ajánlott leginkább. Közülük is azoknak, akik generalizált epilepsziában szenvednek, és egyéb kezelési módokra nem reagáltak. Lézió-ektómia: sebészi eljárás, amikor az izolált agyi elváltozásokat kimetszik. Lebeny: az agy (nagyagy) valamely területe. Az agyi lebenyek a következőek: frontalis = homloklebeny, parietalis = fali, occipitalis = nyakszirti, és temporalis = halántéklebeny. A rohamokért felelős góc általában egy lebenyre lokalizálódik. Lumbálpunkció: diagnosztikus eljárás: a gerinccsatornában lévő liquor, másnéven agy-gerincvelői folyadék speciális tűvel történő mintavételezése. A liquorból vett mintát orvosi laboratórium elemzi. . Multiplex szubpiális transz-szekció: szintén sebészeti módszer, főként azokban az esetekben, amikor a kérdéses gócot nem lehet eltávolítani (pl. a mozgást, beszédet irányító központok esetén). A sebész több kisebb metszést ejt, az agyszövet meghatározott helyein a rohamimpulzusok kialakulásának meggátlására. Mioklónusos roham: időnkénti rángatózások jellemzik, a test mindkét oldalán. A beteg eleshet, illetve véletlenül elejthet egyes tárgyakat. Neurológus: ideggyógyász, az agy és az idegrendszer betegségeivel foglalkozó szakorvos. Neuron: egyedi idegsejt. Az agy több milliárd neuronból épül fel. Az epilepsziás roham kialakulásához több idegsejt egyidejű – normálistól eltérő – működése szükséges. Nem-epilepsziás agyi esemény: rohamra emlékeztető esemény, amely más neurológiai, vagy egyéb eredetű betegség következtében alakul ki, pl. az ún. Tourette-szindróma, szívritmuszavar stb. Egyes pszichés zavarok is járhatnak rohamra emlékeztető jelenségekkel, megnyilvánulásokkal. Parciális roham: (más néven fokális roham) az agy egyik féltekéjének lokalizált területére korlátozódó roham. Ez a rohamtípus műtéti (tehát lokalizált) eljárásokra jobban reagál értelemszerűen, mint a generalizált rohamok, amelyek az agy teljes terjedelmét érintik. Roham: a megváltozott agyi elektromos aktivitás következtében kialakult abnormális testi válaszreakció. A legtöbb roham hirtelen változásokat okoz a viselkedésben, vagy a motoros (mozgásos) válaszokban is. Roham fókusz: az az agyi terület, ahonnan a roham elindul. Státusz epileptikusz: visszatérő roham (általában 30 percnél tovább tart), vagy ismételt rohamokban nyilvánul meg, anélkül, hogy a tudat visszatérne. Sürgősségi állapot, azonnali orvosi ellátást igényel. Temporalis lebeny-reszekció: sebészi eljárás, melynek során a halántéklebenyben lévő epilepsziás góc eltávolításra kerül. Tónusos roham: a rohamra jellemző az izmok néhány másodpercnél hosszabban tartó merevsége. Tónusos-klónusos roham: jellemzője a tudatvesztés, elesés, izommerevség, rángások. Generalizált motoros roham előjele általában. Váguszideg-ingerlés: sebészi eljárás, amelyben a nyaki régióba beültetnek egy elektródot, a váguszidegre csatlakoztatva. Az elektród egy pacemakerhez (ebben az esetben nem szív-pacemaker!) csatlakozik, amely a mellkasfal alá kerül beültetésre. Úgy programozzák, hogy ciklusosan működjön, de a beteg változtathatja a stimulátort, vagy a pacemaker fölé helyezett apró mágnessel manipulálhat, ha érzi a roham közeledését. Váguszideg: kisebb agyi ideg, amely onnan kilépve áthalad a nyaki területen, és végződéseket ad a gyomor, a szív és a tüdők területére.
forrás:Egészségkalauz.hu

Képgaléria


Keresés a honlapon


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!