BejelentésEPILEPSZIA
"Nekünk csak ez kell,
éljünk békében,szeretettel!"

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponHírek
lelki segélyszolgálat

Rita sorstársnők kérésének teszek eleget mikor szólok hogy minden nap 9től rózsafüzér imádkozás van skypon, és akinek szüksége van lelki segélyt is tudnak nyújtani. Skype: d-rita1

FELHÍVÁS!!!

Kedves sorstársaink! Az idei évben is megszervezzük szenteste és karácsony két napján a társ vonalunkat, ahol is Telefonon, Msn-en, Skype-on lehet beszélgetni velünk bármiről. Önkéntesek jelentkezését várjuk, akik Telefonon, vagy Msn en, vagy Skype-on, esetleg Facebookon vállalná, hogy beszélgetne azokkal, akik szeretnének valakivel beszélni, hogy ne legyenek egyedül, vagy csak egyszerűen társaságra vágynak. Mint eddig is nem csak epilepsziások hívásait várjuk. Többéves szokásunkhoz híven 24-én du 16-órától én kezdem a sort és leszek vonalban, illetve vállalok még Skypeot és Msn-t is. Tehát önkéntesek jelentkezését várjuk 24- 25- én du ra és estére, illetve 26-ára du-án és estére, akik szívesen áldoznának idejükből e szép ünnepen e nemes feladat kedvéért, önmaguk és sorstársaikért. JELENTKEZNI: MESZAROSLASZLO@EBOC. HU CÍMEN,VAGY A MAGYAR EPILEPSZIÁVAL ÉLŐK ALAPÍTVÁNY TELEFONSZÁMÁN LEHET ! KÖSZIKE M. Laci

Kérés

Megkérek mindenkit hogy jelezze nekem hogy tud e segíteni támogatókat szerezni , akik csekély összeggel támogatnák egyesületünket

Apydan

Tisztelt Mészáros László úr! Utánajártam, hogy az Apydan készítmények kaphatóak-e, és a gyártó (Desitin Arzneimittel GmbH) magyarországi képviselője (Ewopharma AG Magyarországi Kereskedelmi Képviselete) arról tájékoztatott, hogy a gyártó kérésére 2010. január 1-jével töröltették az Apydant a támogatott gyógyszerek köréből. Egyelőre valóban nem kapható az Apydan, hamarosan elérhető lesz, mivel a gyártónak van ellátási kötelezettsége, azonban a fogyasztói ára magasabb lesz, mint az eredeti oxcarbazepin hatóanyagú gyógyszeré (Trileptal), ráadásul a Trileptallal ellentétben tb. támogatásban sem fog részesülni, úgyhogy a beteg által fizetendő térítési díj különbség még nagyobb lesz, mint a fogyasztói áré. Az Apydant kiválthatják a Trileptal-lal, de azt javaslom, hogy erről a kezelőorvossal mindenképpen konzultáljanak. Ha bármilyen további kérdésük lenne, szívesen állunk rendelkezésükre. Üdvözlettel: Németh Gergely Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály

Apydan

Tisztelt Országos Egészségbiztosítási Pénztár! Sok sorstársunk jelezte, hogy az Apydan, az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer,ún.antiepileptikum már huzamosabb ideje nem kapható gyógyszertárakban. Az epilepsziások kombinációban szedett gyógyszereit, ha lehet nem szokták változtatni, ha avval rohammentesség, vagy kevés roham szám érhető el! Az OGYI telefonos megkeresésünkre úgy tájékoztatott minket, hogy a fenti antiepileptikumra érvényes forgalomba hozatali engedély jogosultja a gyártó a Desitin Arzneimittel GmbH Weg beim Jäger 214 D-22335 Hamburg, Németország OGYI-T-8791/01-03 (300 mg tabletta 50db, 100db, 200db) OGYI-T-8792/01-03 (600 mg tabletta 50db, 100db, 200db). Szeretnénk megkérni önöket , hogy segítsenek nekünk abban, hogy megtudhassuk ideiglenes, vagy huzamosabb hiányról van szó mert akkor az Apydam kiváltásáról (pótlásáról kell gondoskodnia a sorstársainknak!) Ha nem Önök az illetékesek, abban, hogy kérésünkre válaszokat adjanak, de tudják kik azok, akkor kérem továbbítsák megkeresésünket Nekik! 2010-01-06 Tisztelettel: Mészáros László Kalász László . egyesületi elnök egyesületi alelnök

Gyógyszer hiánycikk!!

FIGYELEM!!! Az Apydan, nevű gyógyszer jelenleg országos hiánycikk ha nem tudja valaki beszerezni forduljon a kezelőorvosához!!!!

Üzenetek

Mindenkitől elnézést kérek aki a honlapon keresztül küld nekem üzenetet, de mindenkinek válaszolok ! Szeretném ha mindenki tudná aki így kér tanácsot segítek , de nem vagyok orvos és orvosi tanácsot nem tudok adni ! Így ilyen jellegű kérdést kérem ne is küldjenek ! Remélem a fórumunkhoz az orvosválaszol rovathoz gyorsan pótolni tudjok a Dr Sz A főorvosnőt és így lesz akinek ezek a kérdések feltehetők! Köszönöm Laci

A Honlap is megszépűl!!

A Fórum és az újság után a honlapunk a Nagylelkekklubja is MEGÚJUL ÉS MEGSZÉPŰL! kIBŐVÍTETT TARTALOMMAL ÉS MEGÚJÚLT KÜLSŐVEL VÁRUNK MINDENKIT! Az átállás alatti kellemetlenségekért elnézést kérek! Laci

MEGÚJULTUNK!!!!

A honlap fóruma megújult, és szebb külsővel, még több témában vár minden fórumozni vágyó , vagy csak információt és válaszokat várókat!! Regizz be és csatlakozz a többiekhez! Laci

LACI

KÖSZÖNET ÉS HÁLA AZ EGY ÉVES SZÜLINAPUNKON MINDENKINEK KI TETT VALAMIT IS EZÉRT AZ OLDALÉRT, LEGYEN AZ LÁTOGATÓ VAGY ÁLLANDÓ FÓRUMOZÓ, VAGY CSAK ÚJSÁG OLVASÓ !

DR EPI

2009 április 4.én útjára indult a DR EPI a havonta megjelenő újságunk ! On-Line változata!! A www.drepi.try.hu oldalon találhatjátok meg! Szerezzen sok örömet ez a havilap mindenkinek!

tovább >>Szavazás


Vizsgálatok álltalában

Az epilepsziás rosszullétek lezajlására a betegek általában nem emlékeznek pontosan, ezért nagyon fontos a környezet, hozzátartozók által adott beszámoló. A kezelés szempontjából nagyon fontos az epilepsziás roham típusának meghatározása, okának felderítése.
Az epilepszia diagnózisának felállításához először is a tünetek pontos körülírása szükséges
Az orvos rákérdezhet az alábbiakra is: • Egyéb fennálló betegségek, panaszok, • a múltban előfordult betegség, baleset, pl. fejsérülés, agyhártyagyulladás stb., • gyógyszerek, gyógytermékek rendszeres szedése, • mikor, mely életkorban kezdődtek a rohamok, • volt-e már a családban bárkinek epilepsziája. Az orvos teljeskörű fizikális vizsgálatot végez, beleértve a neurológiai vizsgálatokat is. Ez utóbbi arra is irányul, hogy bármi egyéb neurológiai eltérést feltérképezzen.
Az orvos végeztet még laboratóriumi vizsgálatokat, és EEG vizsgálatot is. Elképzelhető ezen túl, hogy még speciális képalkotó vizsgálat szükséges, pl. agyi CT vagy MR
Általában képalkotó vizsgálattal (CT, MRI) keresik az agy azon szerkezeti elváltozásait, melyek görcsrohamot provokálhatnak. E vizsgálatok kimutatják a tüneti epilepszia hátterében lévő baleseti, vérkeringési károsodást, esetlegesen daganatot vagy agyi áttétet. Az agyi elektromos tevékenységet regisztráló vizsgálat (EEG) sok fontos információt nyújt a roham jellegére vonatkozóan a rohamok alatt és rohammentes állapotban egyaránt. A kivizsgálás célja a roham okának pontos felderítése, majd ezen esetekben az ok kezelésével a rohamok megszüntetése. Fontos továbbá az ismeretlen eredetű epilepsziák pontos tipizálása, mivel a kezelés típusonként eltérő.

EEG vizsgálat A ElektroEncefaloGráf az agykéregben keletkező parányi elektromos feszültségeket a fejbőrre helyezett elektródákkal elvezeti, felerősíti, és mozgó papírra (ma már inkább számítógép képernyőjére) rajzolja.

CT A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a radiológiai diagnosztika egyik ága. A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
MRI Az MR készülék fő része a mágnes, ami úgy van kialakítva, hogy a beteg a mágneses tér közepén fekve helyezkedhessen el. Az MR képek kontrasztját sok egyéb paraméter is befolyásolja, elsősorban a szövetek mágneses inhomogenitása, a hőmérséklet, különféle mozgások, mint például a szöveti diffúzió, a véráramlás, stb. A különböző szekvenciák gyorsaságban és néhány speciális tulajdonságban térnek el egymástól, melyek segítségével a fenti paraméterek erőteljesebben, vagy gyengébben érvényesülnek a képalkotásban. A szekvenciákat általában e speciális tulajdonságok alapján szokás elnevezni: pl. szuszceptibilitás MR képalkotás, MR-angiográfia, MR spektroszkópiás képalkotás, perfúziós MR, diffúziós MR, funkcionális MR, kinematikus MR, stb.


PET-CT Az orvosok a PET diagnosztikát rosszindulatú daganatos megbetegedések, szívbetegségek és különböző központi idegrendszeri megbetegedések korai felismerésére, diagnosztikájára, valamint az alkalmazott terápiák meghatározására és eredményességének követésére alkalmazzák. Az eljárás gyors, pontos, biztonságos, és a beteg számára lényegi megterhelést, kockázatot nem jelent.
"Tevékenységek: Ideggyógyászati kivizsgálás és gyógyszeres kezelés a társszakmák bevonásával.
Feltételek Személyi: Epileptológiában járatos neurológus, gyermekneurológus klinikai neurofiziológus, laborszakember (antiepileptikum vérszintek), gyógytornász, konzilliárus háttér (pszichiátriai, belgyógy., idegsebész). Tárgyi: CT és MR vizsgálati lehetőség, 16 csatornás EEG alvásvizsgálati lehetőséggel, HPLC vagy immunoassay antiepileptikum meghatározás (egyidejűleg több).
Feladatok és tevékenységek: Mind diagnosztikailag
mind terápiásan bonyolultabb esetek vizsgálata ill. kezelése (differenciáldiagnosztikai problémák, terápiarezisztencia, status epilepticus), bonyolultabb szakértői megítélések, új antiepileptikumok kipróbálása, oktatás különböző szinteken, epidemiológiai munka, a régió ellátásának szervezése, kutatás. Feltételek Személyi: Interdisciplináris orvosteam: neurológus; gyermekneurológus pszichiáter; pszichológus és/vagy neuropszichológus; klinikai neurofiziológus; pharmakológus és egyéb társszakmai konzilliáriusi háttér, szociális munkás(ok), asszisztensek.
Tárgyi: CT, MR, SPECT és speciális esetekben PET vizsgálati lehetőség, neurofiziológiai labor kazettás EEG, video-EEG monitorozás és kiváltott potenciál vizsgálatok lehetőségével, neuropszichológiai labor, pharmakokinetikai labor. Számítógépes adatkezelés (lehetőleg hálózat és adatbázis szinten)."
Szakrendelés-ambuláns ellátás (speciális ideggyógyászati szakrendelés keretei között) - javasolt kórházi háttér mellé szervezni.
Feladatok: Ambuláns kivizsgálás, gondozás (epilepszia-gyanús betegek alapszintű kivizsgálása és megállapított diagnózisú betegek gondozása mind medicinális, mind pszichoszociális szempontból, kapcsolattartás a családorvosokkal az alapszintű kórházi ellátással és a regionális központtal).
Tevékenységek: Diagnosztika: neurológiai fizikális vizsgálat, szükség szerinti konzilliárus vizsgálatok megszervezése, EEG (negativitás és komoly klinikai gyanú esetén alvás-EEG) és CT ill. MR, valamint gyógyszervérszint-vizsgálatok és belgyógyászati laboratóriumi vizsgálatok (antiepileptikumok okozta esetleges toxicitás ellenőrzése) elvégeztetése és értékelése.
Gondozás: gyógyszeres kezelés beállítása és ellenőrzése, vérszint vizsgálatok indikálása és értékelése, kapcsolat a beteget aktuálisan kezelő orvosokkal ill. eü. fórumokkal (tipikus példák: terhesség-szüléssel kapcsolatos spec. epileptológiai szempontok érvényesítése, vagy gépjármű-vezetési alkalmasság megítélése stb.), szükség szerinti pszichoszociális segítség nyújtása ill. megszervezése (tipikus példák: pszichés dekompenzációs krízisállapot pszichoterápiás kezelése, jogsegély munkaadóval folytatott jogvitában)
Alapkövetelmény, hogy a betegnek állandó gondozóorvosa legyen.
Feltételek: Személyi: Epileptológiában járatos neurológus, gyermekneurológus epileptológiában járatos pszichiáter igénybevételének lehetősége (optimális, ha a neurológus egy személyben pszichiátriai jártassággal is rendelkezik), Klinikai neurofiziológus (elektroencefalográfus) (ismét az az ideális, ha a neurológus egyben EEG-szakember is), antiepileptikum vérszint-meghatározásokban járatos laborszakember, pszichológus, (optimálisan teljes állásba ill. részidőben), pszichoterapeuta, szociális munkás (social worker), asszisztens(ek).
Tárgyi: CT-MR hozzáférhetőség, legalább 16-csatornás EEG (vagy nagyobb laborban vizsgálati lehetőség), antiepileptikum vérszintlabor, vagy nagyobb laborban résztevékenység, HPLC vagy immunoassay módszer több antiepileptikum egyidejű meghatározására. Számítógépes adatkezelés kívánatos.

EEG-Elektro Encefalo Gráf

EEG A Elektro Encefalo Gráf az agykéregben keletkező parányi elektromos feszültségeket a fejbőrre helyezett elektródákkal elvezeti, felerősíti, és mozgó papírra (ma már inkább számítógép képernyőjére) rajzolja. Az így kapott görbék ("agyhullámok") alapján vizsgálható az agy elektromos működése.
A vizsgáló eljárást elsősorban epilepszia diagnosztizálásában alkalmazzák, ahol többnyire ilyenkor jellegzetes eltéréseket lehet látni mind a rohamok között, mind a rohamok idején. A jellegzetes meredek hullámalakok azt mutatják, hogy a szomszédos idegsejtek nagy tömege időnként egyszerre lép működésbe, ami kóros szinkronitást jelent és jellemző az epilepsziára. Ezek a jelenségek nem minden betegnél és nem mindig jelentkeznek, a vizsgálatok ismétlésével, és speciális felvételekkel növelhető a kóros jelenségek kimutatásának esélye.
Az ún. rutin EEG éber, csukott szemmel készített 15-20 perces felvétel. Szokásosan terheléssel egészítik ki (leggyakrabban 3 perces erőltetett légzés és villogó fényingerlés). Ezt két-három negatív vizsgálat után már nem érdemes ismételni.

ÍME EGY EEG VIZSGÁLAT!!


További információt adhat az alvás alatti EEG vizsgálat, aminek két legelterjedtebb formája az alvásmegvonás utáni rövid alvás vizsgálata, vagy a teljes éjszakai természetes alvás regisztrálása. Ez utóbbi többnyire hordozható készülékkel 12-24 órás időtartammal. Sokszor szükség van arra is, hogy a roham lezajlása idején történjen meg az EEG, ezt gyakran párhuzamos video felvétellel egészítik ki.
Természetesen ehhez hosszú, akár napokig tartó EEG-Video felvétel és viszonylag gyakori rosszullétek szükségesek. A rosszullétek felléptét különböző módszerekkel provokálni is lehet, kezelt epilepszia esetén ez többnyire a gyógyszerek átmeneti csökkentését vagy elhagyását jelenti.
A vizsgálatnak nagy jelentősége van az epilepszia és az epilepsziát utánzó rohamok elkülönítésében, illetve műtéti kezelés lehetőségének megítélésében, amikor is pontosan meg kell határozni a rohamok keletkezésének helyét. Előfordulhat, hogy ez csak a koponyába ültetett elektródákkal lehetséges.
A kivizsgálás lezárása után az EEG rendszeres ismétlésére többnyire nincs szükség, attól további információk, mint pl. a kezelés hatékonyságának megítélése, nem várhatók.


Az egészség kalauzban a kövrtkezőképp definiállják az EEG-t "Mi is az EEG? Az EEG, két értelemben: az elektroenkefalogram maga a lelet, az elektroenkefalográfia pedig a vizsgálat neve, az epilepszia-diagnosztika legfontosabb segítője. EEG vizsgálat alatt az agyi elektromos tevékenység kerül rögzítésre, ahogy fentebb már leírtuk.

Az elektromos jeleket az agy idegsejtjei bocsátják ki, ezeket érzékelik a fejbőrre helyezett elektródák, és továbbítják az ún. poligráfiás kiíróra, amely elvezetésenként külön grafikon formájában rajzolja ki azt papírra, vagy a számítógép képernyőjére.
Hogyan kell a betegnek a vizsgálatra előkészülnie? • Beszélje meg a vizsgáló orvossal a vizsgálat előtt, milyen gyógyszereket kap jelenleg. • Mosson hajat előző nap, de ne használjon krémet, hajolajat vagy bármely spray-t a hajára.
Mi történik az EEG-vizsgálat idején? Feküdjön fel a vizsgáló asztalra, ágyra. Fejbőrére kb. 20 elektródát rögzítenek. A vizsgáló megkéri, hogy lazítson, először nyitott, később pedig csukott szemmel. Ezután végezzen gyors egymásutánban mély belégzéseket, majd nézzen bele a villogó (sztroboszkópos) fénybe – mindezek más-más agyi aktivitást okoznak. Ha hajlamos a rohamok kialakulására, akkor sem valószínű, hogy pont a vizsgálat alatt észlelhető lesz egy is. Ha valakit alvászavar miatt vizsgálnak, az elektródák egész éjszaka felhelyezve maradnak. Ez utóbbi, ami egyéb funkciókat is figyel, mint a légzés és a pulzus, az ún. poliszomnográfiás vizsgálat.

Mi történik a vizsgálat után? Az elektródák eltávolítását követően enyhe oldószerrel lemossák a ragasztót is. Hacsak nem áll fenn közvetlenül a rohamveszély, ezután hazamehet, ill. ha autóval jött, akkor haza is vezethet. Ha egész éjjel folyt az EEG-felvétel, célszerűbb, ha megkér egy közeli hozzátartozót, hogy vigye haza autóval. Az EEG idejére felfüggesztett gyógyszerszedést viszont újra folytatnia kell!
Az EEG leletet neurológus szakorvos értékeli, megállapítja az epilepszia fennállását, vagy annak hiányát, megléte esetén annak típusát, vagy az esetleges egyéb idegrendszeri betegségre is fény derülhet."
,,Az agyhullámoknak,, négy típusa lehet: Béta; Alfa; Téta; Delta; -hullámok.
Ezeknek a hullámoknak nemcsak az orvosi gyakorlatban van szerepük, de számtalanszor hallani róluk, az ezoterikus irodalomban is. Emellett az elmúlt néhány évtizedben megismert agykontrollos-gyakorlatban is jelentős szerepet tölt be, ezen agyhullámok ismerete.
Nézzük meg most részletesen az egyes hullámokat:
Béta-hullámok: (13-30 Hz) Ez az éber tudati állapot során keletkező, az ellenőrző gondolkodás agyi hulláma.
Alfa-hullámok: (8-12 Hz) Az agy pihenő, ellazult állapotában keletkeznek, az ébrenlét és az alvás közötti állapotban. A korábban már említett agykontrollos-technikák (pl: José Silva által kitalált módszer) ezt az áálapotot használja ki. Jelentősége van pl: a tanulásban is, léteznek ún. relaxált nyelvtanulási módszerek, amelyek ezt az állapotot kihasználják.
Téta-hullámok: (4-7 Hz) Az alváskor és mély meditációban jelennek meg. Ilyenkor a tudatalatti információi az aktívak. Ez az állapot tudati gondolatoktól mentes, képzelet és magas fokú tanulási és emlékező képesség jellemzi. Főként a gyerekeknél tapasztalható ez az állapot, mivel náluk a legkisebb a tanulási, tudatos agyi kontroll.
Delta-hullámok: (1-3 Hz) Éber állapotban egyáltalán nem jelentkeznek, csak mély álomban. Ebben az állapotban az álomtalan alvás, a transz és a mély hipnózis alatt lehetünk. Erről az agyi hullámról a leghiányosabbak még ismereteink.
A prolongált video-EEG vizsgálat viszont már alkalmasabb módszer. Ezalatt az EEG méri az agyi elektromos aktivitást, a video pedig felveszi a beteg mozgását, és a roham alatti viselkedés típusát, jellemzőit. E vizsgálat miatt akár többnapos kórházi tartózkodás is szükséges lehet. Ezzel az eljárással ez epilepszia elég pontosan definiálható, körülhatárolható.

MRI (mágneses rezonanciás képalkotás)
l

MRI Az MRI az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
Az MRI ma már alapvető képalkotó módszerré vált a koponya és a gerinc vizsgálatában
Az MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) az 1970-es évek végétől vált a képi diagnosztika fő pillérévé. A CT-hez hasonlóan az MRI is rendszeres, pontos és reprodukálható analízist hajt végre a vizsgálandó területen, melyet tomográfiás módon, vagyis szeletképek sorozatának készítésével végez.

Az MRI alatt ma a proton NMR képalkotást értjük. Az élő szervezetben a hidrogén nagy koncentrációban van jelen, elsősorban a víztartalom miatt.
Az MRI nagy előnye a CT-hez képest, az igen jó kontrasztfelbontó képessége a lágyrészek területén, melyet - ráadásul - nemcsak egyetlen tényező (a CT esetében a sugárgyengítés) leképezésével ér el, hanem több, egymástól független paraméter szerint készült képkontraszt elérésére is mód nyílik

Az MRI ma már alapvető képalkotó módszerré vált a koponya és a gerinc vizsgálatában, de előnyei hamar megmutatkoztak az izületek, a hasi és kismedencei szervek, valamint az erek és a szív betegségeinek diagnosztikájában is.


Az MR-vizsgálat fájdalommal nem jár. Az emberi szervezetre kimutatott káros biológiai hatása nincs. Ez a módszer a szokottnál hosszabb ideig tartó eljárás, a vizsgálat típusától függően 25-40 perc.
l
Ha valakinek szívritmus-szabályozója (pacemakere) van, a vizsgálat nem végezhető el! Szintén nem végezhető el a vizsgálat ha valakinek a testében valamilyeb fém tárgy van beűltetve!
A gépnél és a vizsgálóhelységben ahol a beteg fekszik, állandó mágneses tér van. Ide kell a betegnek belépnie. Előtte meg kell győződni róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg testén vagy szervezetében. Ehhez segítséget nyújt a vizsgálat előtt kapott tájékoztató, amit tanácsos figyelmesen elolvasni.
A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni. A vizsgálni kívánt testrészre helyezi fel az asszisztens a második mágneses tekercset. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. Közben erős berregő, zúgó hang hallható.

A képek értékelésénél az orvos dönthet úgy, hogy a vizsgálathoz kontrasztanyag adása is szükséges. Az MR készülék egy nagy méretű henger, a beteg a vizsgálat során a henger előtt lévő asztalra fekszik fel. A vizsgálóasztal becsúszik a hengerbe, ahol mágneses teret hoznak létre. A készülékben zúgás, erős berregő hang keletkezik, amely néha a szűk hengerben fekvő betegben félelmet, tériszonyt válthat ki.
A vizsgálat fájdalommal nem jár. Terhesség nem zárja ki az MRI vizsgálat elvégzését, a szoptatást 36-48 órára azonban fel kell függeszteni.

MRI VIZSGÁLAT


Egyéb megnevezés: Mágneses rezonancia vizsgálat, MRI Célja: Erős, állandó mágneses térben a szervezet folyadéktereinek részecske-rezgései szinkronizálódnak. Ha ezen a téren belül a vizsgált területet változó mágneses térbe helyezik, a részecske-rezgések deszinkronizálódnak. Megszüntetve a második mágnes hatását, a rezgések újra szinkronizálódnak. A gép a visszarendeződés idejét és egyéb paramétereit méri, és alakítja át képi információvá. A különböző szövetek különböző módon viselkednek, így a szervekről részletes szerkezeti információ nyerhető. Ábrázolható sok eltérés, mely a szervek szöveti szerkezetét megváltoztatja. Ilyenek a daganatok és azok áttétei, gyulladásos folyamatok, vérellátási zavarok. Az erek ezzel az eljárással igen jól ábrázolhatóak, így sok információ nyerhető róluk anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének. Vizsgálható az agy, hasi szervek, gerinc, a csontok és az ízületek, valamint a mellkasi nagyerek környezete. Leírás: A vizsgálati helységben állandó mágneses tér van. Ide kell a betegnek belépnie. Előtte meg kell győződni róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg testén vagy szervezetében. Ehhez segítséget nyújt a vizsgálat előtt kapott tájékoztató, amit tanácsos figyelmesen elolvasni. A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni. A vizsgálni kívánt testrészre helyezi fel az asszisztens a második mágneses tekercset. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. Közben erős berregő, zúgó hang hallható. A képek értékelésénél az orvos dönthet úgy, hogy a vizsgálathoz kontrasztanyag adása is szükséges. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, teljesen más, mint a röntgenvizsgálatnál használt anyagok. Allergiás reakciót igen ritkán okoznak. Előkészítés: Nem szükséges. Figyelem!: A vizsgáló helységbe elektromos szívritmus-szabályzóval (pacemakerre) belépni életveszélyes! Ha bármilyen idegen anyag van a páciens szerveztében, erről tájékoztassa a vizsgáló orvost. Jó, ha tudja: Napjainkban a műtétek során sokféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern eljárások során olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek. Ha valaki MR-vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól megkérdezni, hogy milyen fémet használt a műtét során. Jó, ha a beteg orvosi leírást is kér róla, hogy azt a vizsgálatot végzőnek meg tudja mutatni. Veszélye: Ha nincs mágnesezhető anyag a testben, a vizsgálat nem jelent veszélyt egészségre. Fájdalom: Nincs. Lelet: A leletben az orvos nyilatkozik a szervek helyzetéről, alakjáról, nagyságáról, szöveti szerkezetéről. Leírja a kóros eltérések helyét, környezetükhöz való viszonyát, és véleményt ad arról, hogy a látott kép milyen betegségre jellemző. Más vizsgálatokat vagy kontrollt javasolhat. Szerző: Dr. Szabó Noémi - radiológus

CT A komputertomográfia

CT A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a radiológiai diagnosztika egyik ága. A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért. A komputertomográfia a hagyományos Röntgen-átvilágítási technika szellemes továbbfejlesztése.
A tomográfiás felvétel esetében vékony, síkszerű röntgensugár-nyalábbal világítják át a vizsgált objektumot. Az objektum mögött elhelyezett detektor egy vonal mentén érzékeli, hogy a sugárnyalábból hol és mennyi nyelődött el. A sugárnyalábbal ugyanebben a síkban több irányból is átvilágítják a testet és a mért intenzitásgörbékből kibontakozik az adott síkban (szeletben) elhelyezkedő részletek rajza. A síkot ezután arrébb tolják és újra körbeforgatják.
l
Az eljárás befejeztével a vizsgált test térbeli szerkezete feltérképezhető. „Szerkezeten” itt a röntgensugáráteresztő-képesség szempontjából megkülönböztethető részletek elrendeződése értendő.
A modern CT berendezések egy körülfordulás alatt egyszere több (akár 64) szeletet térképeznek fel és egy CT vizsgálat a szükséges számítások elvégzésével együtt néhány perc alatt elvégezhető.
A radiológus orvosok számítógép képenyők előtt ülve végzik futószalagszerű munkájukat és sajnos egyre jobban eltávolodnak a betegtől.


A vizsgálat alatt a beteget egy asztalra fektetik, amely egy kerek nyíláson át becsúszik egy nagyméretű hengerbe, a tulajdonképpeni gépbe. A hengerben - a páciens ezt nem látja - az asztal körül körbefordul egy röntgensugarakat kibocsátó, és vele szemben egy azokat felfogó egység. Egyszerre több ilyen egység forog körbe.
A gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezeknek az értékeknek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből. A vizsgálat közben az asztal időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe.
Előfordulhat, hogy a pontosabb diagnózis érdekében vénásan jódtartalmú kontrasztanyagot kell a betegnek kapnia. Ez a mellkasi és hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges, a koponyavizsgálatoknál ritkábban.

PET diagnosztika

PET diagnosztika A PET szó három (pozitron emissziós tomográfia) orvosi vizsgáló módszer kezdőbetűinek rövidítése. Ez ma a daganatos betegek kórismézésében az egyik legkorszerűbb vizsgáló eljárás.
Az orvosok a PET diagnosztikát rosszindulatú daganatos megbetegedések, szívbetegségek és különböző központi idegrendszeri megbetegedések korai felismerésére, diagnosztikájára, valamint az alkalmazott terápiák meghatározására és eredményességének követésére alkalmazzák. Az eljárás gyors, pontos, biztonságos, és a beteg számára lényegi megterhelést, kockázatot nem jelent.
A komputer tomográfia (CT) olyan vizsgáló eljárás, melyet egy komputerrel összekapcsolt röntgenkészülékkel végeznek.

A vizsgálat alkalmával az emberi testről rendkívül részletes képek nyerhetők, a test vékony "szeletekben" történő lefényképezésével. Az eljárás az egyszerű röntgenvizsgálatnál sokkal érzékenyebb, és sokkal pontosabb anatómiai képet ad.
A legkorszerűbb diagnosztikai eszközök ma már egyetlen kombinált képalkotó technológiai rendszerbe integrálják a PET kamerát és a CT-t. A PET kamera észleli a kóros, megváltozott anyagcseréjű területet, amelynek helyzete a CT által kirajzolt anatómiai képen pontosan azonosítható

A célzottabb és megfelelőbb kezelés megkíméli a betegeket a felesleges szenvedéstől, jelentősen javítja a túlélési esélyeket, a társadalombiztosítás számára pedig költséghatékonyabb finanszírozást tesz lehetővé, a beteg kezelésére szánt források megfelelőbb felhasználásával. Ugyanakkor a betegség kiterjedésének pontos ismeretével olyan beavatkozások is elkerülhetők, amelyektől nem várható javulás a beteg állapotában.
A PET/CT vizsgálatban két módszert egyesítenek: a PET és a CT technikát. Ezeket egy időben, egymás mellett alkalmazva lehetővé válik a normális és a kóros működési állapotok megjelenítése és a CT segítségével a testről készített merőleges metszetekkel azok pontos térbeli ábrázolása is. A PET/CT vizsgálatot három orvosi területen alkalmazzák: az onkológiában, az ideg- és elmegyógyászatban és a kardiológiában. A rosszindulatú betegségek felismerésére végzett vizsgálatok 85-90 százalékot tesznek ki az összes PET/CT vizsgálat közül.
A módszer nagy előnye, hogy egyetlen vizsgáló eljárás keretében megállapítható a betegség súlyossága és stádiuma, ami megszabhatja a további kezelés irányát. A PET/CT segíthet a szövettani vizsgálat helyének kijelölésében is. A daganat izotóp felvétele meghatározhatja a legintenzívebb anyagcseréjű helyeket a szervezetben, ahonnan a szövettani mintavételt célszerű elvégezni.
A vizsgálat megmutathatja a daganatellenes kezelés eredményességét. Ha a kezelés nem pusztította el valamennyi daganatsejtet, a vizsgálat jelzi, hogy további kezelésre van szükség. Amennyiben a kezelés sikeres volt, a PET/CT vizsgálat eredménye megnyugtató lehet. Néha a kezelés hatására a daganat torzulhat, elhegesedhet, ami szintén mutathat aktivitást a PET/CT-én. Ilyen esetekben ismételt vizsgálatok segítségével próbálnak választ kapni arra, hogy a látott elváltozás rosszindulatú vagy sem.
Terhesség esetén nem végezhető el a PET vizsgálat, de a szoptatás nem zárja ki ezt a módszert. Cukorbetegeknél a vizsgálat előtt közel normális szintre kell csökkenteni a vércukrot. A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt káros hatása nincsen, az eljárás veszélytelen. A vizsgálat előtti 6 órában már nem szabad enni, de folyadékot bőven kell fogyasztani (legalább másfél liter folyadékot kell meginni). A felvételek készítése 60-120 perccel a vizsgálati anyag beadása után kezdődik és 15-30 percig tart. A vizsgálat befejezése után akár dolgozhat is a beteg.
Mi a PET? A PET technológia egy új típusú diagnosztikai eljárás, amely számos rákos-, szív- és központi idegrendszeri megbetegedésben gyors, pontos, biztonságos és a beteg számára lényegi megterhelést, vagy kockázatot nem jelentő vizsgálatot tesz lehetővé. A PET egy olyan kamera, amely az emberi test funkcióiról molekuláris és sejt szinten képes képeket alkotni. Ezáltal mintegy feltérképezi az emberben zajló kóros folyamatokat. Az orvosok a PET diagnosztikát különböző rosszindulatú daganatos megbetegedések, szív- és központi idegrendszeri betegségek korai felismerésére, valamint az alkalmazott terápiák meghatározására és eredményességének követésére alkalmazzák.
Hogyan zajlik a vizsgálat? Az előre egyeztetett időpontban, konzultációt követően először a nyomjelző-anyag intravénás injektálása történik. Ezután, a PET/CT vizsgálat kezdetéig, (kb. 1-2 óra) Önnek egy erre a célra kialakított helyiségben kell tartózkodnia. Itt kényelmes relaxáló fotelben pihenhet. Beszélni, olvasni, vagy izommunkát igénylő tevékenységet végezni nem szabad, mert ez csökkentheti a vizsgálat érzékenységét. Az aktív váróban televízió áll rendelkezésre az idő kellemesebb eltöltéséhez.
Agyi vizsgálatot megelőzően természetesen elsötétített, ingermentes környezetet alakítanak ki. A pihenés alatt az intézmények az általunk biztosított 1,5 liternyi folyadék minél nagyobb részét, lehetőleg egészét próbálják meg elfogyasztani, ugyanis ez számottevően javítja a PET/CT- vizsgálat CT- részének értékelhetőségét. Az átadott folyadékban kis mennyiségű, vízben oldódó röntgen-kontrasztanyag van feloldva a fenti cél elősegítése érdekében. Az alkalmazott, és az Ön által elfogyasztott kontrasztanyag nem jelent semmilyen kockázatot Önre nézve. Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan kell fogyasztani, ellenkező esetben hányingert, hányást okozhat. Mellékhatásként hasmenés léphet fel. A PET/CT vizsgálat során intravénás CT kontrasztanyagot nem adnak.

A PET/CT vizsgálat időtartama változó (átlagosan kb. 30-35 perc egésztest-vizsgálat esetén, 15 perc agyi vizsgálatnál, illetve szív-vizsgálat esetén) ez idő alatt mozdulatlanul kell feküdni. A vizsgálat alatt az Ön állapotát végig figyelemmel kísérik a PET/CT berendezést kezelő szakápoló és orvos (operátor), egyrészt kamerákon keresztül, másrészt a vizsgálót a vezérlőtől elválasztó ablakon át szemmel is. A PET/CT kamerába épített mikrofon/hangszóró rendszeren át mindvégig kapcsolatot tarthat az operátorral és jelezheti, ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal.
Amennyiben kéri, egy hozzátartozója is jelen lehet a vizsgálatnál, de kérjük vegye figyelembe, hogy a vizsgálat során ezt a személyt felesleges sugárterhelésnek teszi ki.
Műtétet követően legalább 6 hetet, kemoterápia után legalább 1 hónapot, sugárterápia után legalább 3 hónapot indokolt várni a PET/CT-vizsgálat előtt, amennyiben a vizsgálat célja a maradék életképes tumorszövet kimutatása. Természetesen amennyiben a terápia hatékonyságának felmérése a cél, a PET­­/CT-vizsgálat elvégezhető közvetlenül a kezelést követően is, de csak abban az esetben, ha a kezelést megelőzően is készült egy kiindulási PET/CT, melyhez viszonyítva az elért hatás lemérhető.
Egyéb esetekben a fenti várakozási időkön belül elvégzett vizsgálat nem informatív a műtött vagy besugarazott terület és környezete vonatkozásában, csak az azon kívüli régiók megítélését teszi lehetővé


Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!