BejelentésEPILEPSZIA
"Nekünk csak ez kell,
éljünk békében,szeretettel!"

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponHírek
lelki segélyszolgálat

Rita sorstársnők kérésének teszek eleget mikor szólok hogy minden nap 9től rózsafüzér imádkozás van skypon, és akinek szüksége van lelki segélyt is tudnak nyújtani. Skype: d-rita1

FELHÍVÁS!!!

Kedves sorstársaink! Az idei évben is megszervezzük szenteste és karácsony két napján a társ vonalunkat, ahol is Telefonon, Msn-en, Skype-on lehet beszélgetni velünk bármiről. Önkéntesek jelentkezését várjuk, akik Telefonon, vagy Msn en, vagy Skype-on, esetleg Facebookon vállalná, hogy beszélgetne azokkal, akik szeretnének valakivel beszélni, hogy ne legyenek egyedül, vagy csak egyszerűen társaságra vágynak. Mint eddig is nem csak epilepsziások hívásait várjuk. Többéves szokásunkhoz híven 24-én du 16-órától én kezdem a sort és leszek vonalban, illetve vállalok még Skypeot és Msn-t is. Tehát önkéntesek jelentkezését várjuk 24- 25- én du ra és estére, illetve 26-ára du-án és estére, akik szívesen áldoznának idejükből e szép ünnepen e nemes feladat kedvéért, önmaguk és sorstársaikért. JELENTKEZNI: MESZAROSLASZLO@EBOC. HU CÍMEN,VAGY A MAGYAR EPILEPSZIÁVAL ÉLŐK ALAPÍTVÁNY TELEFONSZÁMÁN LEHET ! KÖSZIKE M. Laci

Kérés

Megkérek mindenkit hogy jelezze nekem hogy tud e segíteni támogatókat szerezni , akik csekély összeggel támogatnák egyesületünket

Apydan

Tisztelt Mészáros László úr! Utánajártam, hogy az Apydan készítmények kaphatóak-e, és a gyártó (Desitin Arzneimittel GmbH) magyarországi képviselője (Ewopharma AG Magyarországi Kereskedelmi Képviselete) arról tájékoztatott, hogy a gyártó kérésére 2010. január 1-jével töröltették az Apydant a támogatott gyógyszerek köréből. Egyelőre valóban nem kapható az Apydan, hamarosan elérhető lesz, mivel a gyártónak van ellátási kötelezettsége, azonban a fogyasztói ára magasabb lesz, mint az eredeti oxcarbazepin hatóanyagú gyógyszeré (Trileptal), ráadásul a Trileptallal ellentétben tb. támogatásban sem fog részesülni, úgyhogy a beteg által fizetendő térítési díj különbség még nagyobb lesz, mint a fogyasztói áré. Az Apydant kiválthatják a Trileptal-lal, de azt javaslom, hogy erről a kezelőorvossal mindenképpen konzultáljanak. Ha bármilyen további kérdésük lenne, szívesen állunk rendelkezésükre. Üdvözlettel: Németh Gergely Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály

Apydan

Tisztelt Országos Egészségbiztosítási Pénztár! Sok sorstársunk jelezte, hogy az Apydan, az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer,ún.antiepileptikum már huzamosabb ideje nem kapható gyógyszertárakban. Az epilepsziások kombinációban szedett gyógyszereit, ha lehet nem szokták változtatni, ha avval rohammentesség, vagy kevés roham szám érhető el! Az OGYI telefonos megkeresésünkre úgy tájékoztatott minket, hogy a fenti antiepileptikumra érvényes forgalomba hozatali engedély jogosultja a gyártó a Desitin Arzneimittel GmbH Weg beim Jäger 214 D-22335 Hamburg, Németország OGYI-T-8791/01-03 (300 mg tabletta 50db, 100db, 200db) OGYI-T-8792/01-03 (600 mg tabletta 50db, 100db, 200db). Szeretnénk megkérni önöket , hogy segítsenek nekünk abban, hogy megtudhassuk ideiglenes, vagy huzamosabb hiányról van szó mert akkor az Apydam kiváltásáról (pótlásáról kell gondoskodnia a sorstársainknak!) Ha nem Önök az illetékesek, abban, hogy kérésünkre válaszokat adjanak, de tudják kik azok, akkor kérem továbbítsák megkeresésünket Nekik! 2010-01-06 Tisztelettel: Mészáros László Kalász László . egyesületi elnök egyesületi alelnök

Gyógyszer hiánycikk!!

FIGYELEM!!! Az Apydan, nevű gyógyszer jelenleg országos hiánycikk ha nem tudja valaki beszerezni forduljon a kezelőorvosához!!!!

Üzenetek

Mindenkitől elnézést kérek aki a honlapon keresztül küld nekem üzenetet, de mindenkinek válaszolok ! Szeretném ha mindenki tudná aki így kér tanácsot segítek , de nem vagyok orvos és orvosi tanácsot nem tudok adni ! Így ilyen jellegű kérdést kérem ne is küldjenek ! Remélem a fórumunkhoz az orvosválaszol rovathoz gyorsan pótolni tudjok a Dr Sz A főorvosnőt és így lesz akinek ezek a kérdések feltehetők! Köszönöm Laci

A Honlap is megszépűl!!

A Fórum és az újság után a honlapunk a Nagylelkekklubja is MEGÚJUL ÉS MEGSZÉPŰL! kIBŐVÍTETT TARTALOMMAL ÉS MEGÚJÚLT KÜLSŐVEL VÁRUNK MINDENKIT! Az átállás alatti kellemetlenségekért elnézést kérek! Laci

MEGÚJULTUNK!!!!

A honlap fóruma megújult, és szebb külsővel, még több témában vár minden fórumozni vágyó , vagy csak információt és válaszokat várókat!! Regizz be és csatlakozz a többiekhez! Laci

LACI

KÖSZÖNET ÉS HÁLA AZ EGY ÉVES SZÜLINAPUNKON MINDENKINEK KI TETT VALAMIT IS EZÉRT AZ OLDALÉRT, LEGYEN AZ LÁTOGATÓ VAGY ÁLLANDÓ FÓRUMOZÓ, VAGY CSAK ÚJSÁG OLVASÓ !

DR EPI

2009 április 4.én útjára indult a DR EPI a havonta megjelenő újságunk ! On-Line változata!! A www.drepi.try.hu oldalon találhatjátok meg! Szerezzen sok örömet ez a havilap mindenkinek!

tovább >>Szavazás


Az epilepszia kezelése

SZAKORVOSAINK


Az értünk keményen dolgozó egészségügyiszakemberek :
-epileptológiában járatos neurológus,
-gyermekneurológus ,
-epileptológiában járatos pszichiáter,
-klinikai neurofiziológus
-(elektroencefalográfus)
-( neurológus,aki egyben EEG-szakember is),
- antiepileptikum vérszint-meghatározásokban járatos laborszakember,
-pszichológus,
-(, pszichoterapeuta,
-szociális munkás (social worker),
- asszisztens(ek)
-háziorvosaink is kik közvetlenül tartják a kapcsolatot velünk,
-mentőorvos
-betegkísérő
-mentős kik sokszor sietnek velünk a kórházba, mert épp "rohamozunk"
Területi ellátási kötelezettség listázása KÓRHÁZKERESŐ
TÉRKÉPES KÓRHÁZKERESŐ
ORVOSKERESŐ
ORVOSKERESŐ
PATIKAKERESŐ

MŰTÉTTEL AZ EPILEPSZIA ELLEN

Magyarországon a műtéti kapacitás sajnos nincs kihasználva Ha gyógyszerrel nem lehet kezelni az epilepsziát, a műtét gyakran megoldást jelent, ráadásul minél fiatalabb korban, annál jobb hatással. Sok kisgyermeket műtenek már ma is, azonban gondot okoz, hogy a legtöbb felnőtt sem tud erről a lehetőségről.
Közel 150 000 magyar ember szenved epilepsziában. A betegségnél az agyban időszakos elektromos viharok keletkeznek, és ha az áramkörök eléggé gyorsan kisülnek, bekövetkeznek a rohamok.
A betegség gyakran veleszületett, de kialakulhat bármely életkorban, különösen az agysejteket ért sérülés, mint például a fejsérülés, agyhártyagyulladás vagy mini-stroke következtében. A betegek közel 30 százalékánál nem segít a gyógyszeres kezelés – vagy nem szünteti meg valamennyi rohamukat, vagy súlyos mellékhatásokkal jár. A főbb központokban végzett műtéteknél a betegek 80 százaléka rohammentes lesz, és szövődmény alig fordul elő.

Az epilepszia műtéti kezelése az utóbbi években hazánkban is gyakorlattá vált. A szakirodalomban sikeresen operált sclerosis tuberosás betegekről fellelhető híradások bátorították a szakorvosokat, hogy betegeik esetében műteti terápia mellett döntsenek. Az elvégzett műtét után a gyermekek rohamai jelentősen kevesebbek lettek. Korábban úgy gondolták, hogy a kiterjedt gócos agyszerkezeti elváltozások miatt a sclerosis tuberosás betegek alkalmatlanok műtéti kezelésre. A kivizsgálási technika finomodása, bővülése megváltoztatta ezt a szemléletet. Amennyiben a domináns gócot sikerül kimutatni, a műtéti kezelés még későbbi életkorban is sikerrel elvégezhető.
A mentális fejlődés alakulása az esetek jelentős többségében a rohamok fellépésének időpontjával, azok terápiás befolyásolhatóságával hozható kapcsolatba. Amennyiben a betegek mentális fejlődését a rohamok fellépésének időpontja függvényében nézzük , látható, hogy minél korábban alakul ki epilepszia, minél inkább rezisztens a terápiával szemben, annál súlyosabb a mentális retardáció.
A rohamok megszűnése a normális , vagy megközelítőleg normális intellektuális fejlődés csak azokban az esetekben lehetséges ahol nincs kimutatható etiológia , neurológiai góctünetek nem észlelhetők, a korábbi szomatomentális fejlődés ép volt, a kezelés időben kezdődött és azonnal hatott, más rohamok nem voltak és a rohamok inkább az első életév második felében indultak.
AZ EPILEPSZIA MUTÉTI KEZELÉSE
Az epilepsziák mintegy 20%-a a gyógyszeres kezeléssel szemben rezisztens, ezen belül minden negyedik betegben lehetséges a mutéti megoldás.
A terápia- rezisztens betegek leggyakrabban a temporális és frontális parciális epilepsziák és az ún. katasztrofális gyermekkori epilepsziák közül kerülnek ki.
Minden kezelésbe vett betegnél az elso 2-4 évben - West szindrómában hamarabb - eldöntendo, hogy mutéti kezelés szóba jön -e.
A mutéti kezelés feltételei
1.) a gyógyszeres kezelés lehetoségeit kimerítették,
2.) a beteg megfelelo kooperációja,
3.) a mutét várhatóan jobb életminoséget biztosít,
4.) az epileptogén zóna meghatározható (palliatív ill. funkcionális mutétekre nem érvényes), és
5.) a mutét nem okoz neurológiai deficittüneteket, vagy ún. elfogadható deficittel jár.
A mutéti kezelés formái
Az epilepszia- mutétek célja az epileptogén zóna eltávolítása, vagy összeköttetéseinek megszakítása. Elobbit rezekciónak nevezzük, utóbbiakat az alkalmazott technika és a megszakított összeköttetések után nevezték el (corpus callosum átmetszés, szubpiális bemetszések). Némely mutétek egyesítik a két típusú beavatkozást (funkcionális hemiszferotómia)í Az epileptogén zóna rezekciója minden reszektív mutét célja.
A mutét elott átvizsgálás célja az epileptogén zóna meghatározása a többi zóna illetve az epileptogén lézió segítségével (l. még: az epilepsziás muködészavar többdimenziós megközelítése). A reszektív mutétek egy része ún. standard rezekció (kisebb változtatások nem kizártak).
A standard megoldásokat az epileptogén lézió és epileptogén zóna sztereotíp lokalizációja, valamint a primer kérgi mezoktol való relatíve nagy távolsága teszi lehetové. Iskolapéldájuk a mediális temporális szklerózis okozta, ún. mediális temporális epilepsziás szindróma, és megoldása elülso- mediális halántéklebeny- rezekcióval. E mutét típusos esetben, 70- 80 %- ban sikeres.
A standard megoldás elonye, hogy ha a vizsgálati leletek egybehangzóan lokalizálnak, intrakraniális EEG nem szükséges. Az egyénre szabott ("tailored") rezekciók ezzel szemben elsosorban extratemporálisak, ahol az epileptogén lézió lokalizációja, szöveti szerkezete nem sztereotíp, gyakran ki sem mutatható, az epileptogén zóna intrakraniális EEG- vel is nehezen lokalizálható. Itt egyéni megoldások szükségesek, siker azonban így is csak 50- 60 %- ban várható.
Lezionektómia: reszektív mutét, amelynek stratégiáját a MR által kimutatott lézió szabja meg, feltéve, ha az elektrofiziológia igazolja annak epileptogén szerepét. Az epileptogén lézió és az epileptogén zóna viszonyát minél alaposabban tisztázni kell. Sikeres mutét ugyanis csak az epileptogén lézió és az epileptogén zóna együttes eltávolításától várható. Valószínubb a siker, ha a rohamkezdo zóna a lézió belsejében, vagy közvetlen környezetében van (kavernóma, kortikális diszplázia).
Kisdedkori, ún. katasztrofális epilepsziákban a SPECT és PET lokalizációs adatoknak nagyobb súlyuk van, mivel az többgócú és változó lokalizációjú EEG nem megbízható támpont.
MR- lézió hiányában itt nem az epileptogén zóna, hanem az éretlen agyra jellemzo analogonja, a PET- SPECT által "kérgi abnormalitás zónája" eltávolítása a cél.
Hemiszferektomia ill. hemiszferotómia végezheto, ha az epileptogén lézió és epileptogén zóna több lebenyre kiterjed, de az egyik féltekére korlátozódik. Feltétele az ellenoldali motoros funkciók jelentos károsodottsága (felso végtag disztális plégia vagy súlyos parezis) és a beszédfunkció reprezentációja vagy reorganizációs lehetosége (fiatal életkor) az ellenoldalon.
Indikációk: Rasmussen szindróma, hemimegalenkefália, Sturge-Weber szindróma, egyéb, epilepsziát okozó kiterjedt féltekei betegség.
Kallozotómia: palliatív mutét, a corpus callosum részleges vagy teljes átmetszése. Csupán a tónusos axiális v. tónusvesztéses, sérülésveszéllyel járó rohamokat iktatja ki.
Indikáció: Lennox- Gastaut- szindróma. Multiplex szubpiális transzszekció végezheto, ha az epileptogén zóna, vagy legalábbis az irritatív zóna körülírható, de tiltott zónában (primer kortikális mezok) helyezkedik el.
A mutét lényege az epilepsziás szinkronizációhoz szükséges horizontális összeköttetések megszakítása, a kortex normális muködéséhez szükséges vertikális összeköttetések, és a kéreg piális vérellátása megkímélésével.
Az epilepszia sebészet akkor sikeres, ha a a mûtétet csak azoknak a betegeknek ajánljuk fel akikben a preoperatív vizsgálatok egyértelmûen igazolják, hogy a rohamok az agy egy jól körülhatárolt területérôl indulnak ki. A kezdeti lépést a betegtôl vagy szemtanúktól nyert klinikai anamnesis jelenti. Az epilepsias rosszullétek video-EEG felvétele, (24 órás monitorozás) nélkülözhetetlen a roham típusának és a kiindulás helyének eldöntésében. Az EEG monitorozáshoz többnyire felszíni (skalp) és sphenoidalis elektródákat, szükség esetén - az epilepsziás roham kiindulási helyének pontos meghatározása érdekében - stereotaxias ellenôrzés alatt behelyezett mély elektródákat használnak. Gyakran válik szükségessé subduralis elektródák beültetése is, ami nemcsak a kóros kérgi terület, de elektromos ingerléssel, a motoros kéreg és a beszédközpont pontos meghatározásához is fontos segítséget nyújt.
Valamennyi beteget részletes neuro-psychológiai vizsgálatnak kell alávetni. Ez nemcsak az intellektuális mûködésrôl, de a temporalis és frontalis lebeny kóros mûködészavarairól is tájékoztat. A domináns és subdomináns temporalis lebenyek mûködészavara, a verbalis és non verbalis memóriatesztekkel különíthetô el. E tesztek képesek kimutatni azt is, hogy melyik temporalis lebeny mûködik kórosan. A neuro-psychológiai tesztek fontosságát fokozza az a tény, hogy a temporalis lobektomia elôtt pontosan tudnunk kell azt, hogy a kontralateralis temporalis lebeny normális mûködésû-e, mert ennek figyelmen kívül hagyása, súlyos amnesticus szindromat eredményezhet az ablatív mûtét után.
A modern képalkotó eljárások (CT, MRI) az epilepsziák morfológiai okait (fejlôdési zavarok, daganatok, érmalformációk stb.) képesek kimutatni. Külön említést érdemel a meziális temporális lebenyképletek volumatriás analízise, amely alkalmas a temporális epilepsziákat gyakran elôidézô hippocampalis sclerosis bizonyítására. A fokális agyi mûködészavarok megállapításához nyújt segítséget a PET (interiktális hypometabolizmus), és a SPECT (interiktális hypo, és iktális hyperperfúzió), valamint a proton MR-spectroscopia (oxidativ anyagcseretermékek koncentrációjának meghatározása).
A műtétet leggyakrabban akkor javasolnak, ha a vizsgálatok szerint a rohamok a temporális vagy frontális lebeny kis, jól körülhatárolható területről indulnak el. A műtét ritkán jelent megoldást, ha a rohamok az agy több pontjáról indulnak ki, vagy olyan területet érintenek, amely az élethez szükséges funkciókat szabályozza. Az eljárás során a sebész egy bemetszést ejt a fejbőr területén és eltávolít egy darab koponyacsontot. Ezt követően belevág az agyba és kiveszi azt a részt, ami a rohamokat okozza. Bár a legtöbb beteg esetén ezt követően is szükség lesz a gyógyszeres kezelésre, lehet, hogy a gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy kevesebb gyógyszer is elegendő lesz a tünetmentesség eléréséhez. Egyes esetekben az epilepszia műtét jelentős szövődményekkel járhat, például módosulhat az észlelőképesség. Éppen ezért kérdezze meg sebésze véleményét, tapasztalatai, sikereit, és szövődményrátáját az adott eljárással kapcsolatban.


AZ EPILEPSZIA KEZELÉSEI
Az epilepszia jól kezelhető, a betegek 75-80%-a elôbb vagy utóbb rohammentessé válik a megfelelô antiepileptikumok hatására. A gyógyszerrezisztens betegek 30-40%-nál műtéti kezelés szüntetheti meg a rohamokat.
Az epilepszia definíciója szerint csak a második roham után szabadna elkezdeni az antiepileptikus kezelést, hiszen egy roham még nem jelent epilepsziát. Ezt nem szabad mereven kezelni: amennyiben az elsô roham megjelenését követôen jelentôs a további rohamok valószínűsége _ melyet az EEG és MRI eltérések jelezhetnek elôre -, úgy mérlegelendô a gyógyszeres kezelés elkezdése. Ha a betegnek már két spontán epilepsziás rohama volt, úgy a második roham önmagában bizonyítja, hogy epilepszia betegséggel van dolgunk. Ilyenkor már gyógyszeres kezelés szükséges. Az elsô választandó antiepileptikum elsôsorban az epilepszia szindrómától és a rohamok fajtájától, továbbá a várható mellékhatástól és a potenciális teratogenitástól függ.
Fokális epilepsziák kezelése A fokális epilepsziák leggyakrabban használt gyógyszere a carbamazepin. Ha a beteg carbamazepinre nem reagál, valproát, lamotrigin, gabapentin, oxcarbazepin, és topiramát alkalmaznak. A 2-3. gyógyszerrezsim-kipróbálás után, ha a beteg továbbra is rohamozik, fel kell tenni a kérdést
vajon nem műtéttel gyógyítható epilepsziáról van-e szó.
Fontos megjegyeznünk, hogy fokális epilepsziában az EEG nem tükrözi a rohamstatust, nem jelzi az epilepszia súlyosságát. Ha a beteg például negatív EEG mellett is rohamozik, akkor igenis gyógyszert kell módosítani, hiszen „nem az EEG-t kezeljük".
Idiopátiás generalizált epilepsziák kezelése Ezek a szindrómák a legjobban kezelhetô neurológiai betegségek. Megfelelô gyógyszeres kezelés mellett a betegek több mint 90%-a tünetmentes lesz.
Az iskoláskori absence-ban az ethosuximid a leggyakrabban választott szer a többi idiopátiás generalizált szindrómákban hagyományosan a valproátot adják elsôként. Kivételt képeznek a fiatal nôk, akiknél a valproát mellékhatásai _ elhízás, hajhullás, teratogenitás, hormonális zavarok _ miatt lamotrogin választanak elsônek.
Halmozott rohamállapotok kezelése A halmozott rohamállapotok, fôleg a státusz epileptikusz napjainkban szerencsére egyre ritkább. Észlelése és elsô ellátása esetenként a családorvosra hárul. Statusz epileptikuszos beteget, az általános paraméterek lehetôség szerinti rendezése mellett _ még, ha rohamai le is állíthatók _ mindig sürgôsséggel neurológiai vagy epileptológiai osztályra kell utalni. A grand mal státusz életveszélyes állapot.
A tüneti epilepszia kezelése lényegében a kiváltó ok megszűntetése, és az esetlegesen visszamaradt tünetek mérséklése. Hosszú távú követést és kezelést igényelnek az ismeretlen eredetű rohamokhoz tartozó esetek.
Ezen betegek kezelése epilepszia-centrumokban, speciálisan ezzel foglalkozó ideggyógyász szakorvosok által történik.
A cél a lehetőségekhez képest kialakítható legjobb életminőség, rohammentesség elérése.
Gyógyszeres kezelésre számos különböző készítmény áll rendelkezésre. Rohamtípustól és egyéntől függően változik e szerek hatékonysága. A készítmények bonyolultabb esetekben kombinálhatók, de a cél mindig az egyetlen gyógyszer által elért rohammentes állapot. A készítmény hatékonysága az adott egyén anyagcseréjétől függően különböző dózisokkal érhető el.
A megfelelő hatékonyságú vérszint rendszeres ellenőrzéséhez szükség lehet vérvizsgálatra.
Gyógyszerrel sikeresen nem kezelhető esetekben egyéb, műtéti lehetőségek is léteznek. A műtétre való alkalmasságnak szigorú feltételrendszere van, és általában csak azon esetekben jön szóba, ahol a rohamok gyakran ismétlődnek, gyógyszeresen nem kezelhetők, valamint a beteg általános állapota azt lehetővé teszi. A műtét során a rohamot okozó agyi elektromos izgalmi gócpontot próbálják függetleníteni környezetétől, az adott terület eltávolításával, vagy fontosabb agyi összeköttetéseinek megszakításával.
Ugyancsak szigorú feltételeknek megfelelő esetekben alkalmazható az ún. agyi pacemaker, mely a szívhez hasonló formában, elektromos impulzusokat indítva avatkozik be a kóros agyi izgalmi állapotba.
Életet veszélyeztető állapot lehet, amikor a rohamok halmozottan fordulnak elő, közöttük a beteg tudata nem tisztul fel. Ilyen esetekben azonnali kórházi ellátás szükséges.
Nagyon fontos a betegek pszichés támogatása, valamint a családi, szociális háttér stabilizálása.

A gyógyszeres, antieleptikus kezelés alapvetően a roham megelőzősét célozza. A kezelés lényege az, hogy a betegeknek a rohammentes szakaszben is tartósan kell szedniük olyan szereket, amelyek a központi idegrendszer görcskészségét csökkentik, illetve a görcsküszöböt emelik (intervallum-kezelés). Ezek a szerek az idegsejtek és hálózatok különféle pontjain beavatkozva gátolják meg a rohamok kialakulásához szükséges kóros ingerlékenységet és a hálózatok kóros együttműködését (hiperexcitabilitást és hiperszinkronitás). Ilyen módon a korszerű terápia a rohamok kialakulását és terjedését is igyekszik megakadályozni.
A kezelés legfontosabb elemei az alábbiak: • az előírt gyógyszereket az előírt mennyiségben és módon kell szedni, ezt a beteg önkényesen ne szakítsa meg, • biztosítsa magának a rendszeres, kielégítő alvásritmust, • törekedjék kiegyensúlyozott, egészséges életmódra, • próbálja a stresszhelyzeteket kezelni, • étkezése is legyen rendszeres és szabályos (gyakoribb lehet a rohamaktivitás ha fokozódik az éhségérzet), • találja meg, ha lehetséges, mi az a trigger, kiváltó ok, amitől beindul a roham, pl.: villódzó fények, videojátékok, gyorsan váltakozó napfény-árnyék hatások, és próbálja meg ezeket a hatásokat kerülni, • nagymennyiségű alkohol-, és koffeintartalmú készítmények kerülése, • rendszeres vérképellenőrzés ajánlatos – ezt előírni az orvos feladata, • tudni kell, hogy az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek és egyéb gyógyszerek között, amit esetleg szed a beteg, kölcsönhatások lehetnek, pl. fogamzásgátlók, növényi eredetű gyógyszerek stb. minden új gyógyszer megkezdése előtt konzultálni kell az orvossal, és • terhesség, vagy tervezett, várható terhesség előtt is be kell állítani újra a gyógyszerelést, valamint a terhesgondozás része kell legyen az epilepsziára való külön figyelem az orvos és a védőnő részéről is.
A betegek gyógyításánál fontos tudatosítanunk, hogy a társadalomnak ugyanolyan tagja, mint az egészséges emberek. Meg kell tanulniuk a betegséggel élni - állandó odafigyeléssel lelki és fizikai erõnlétükre. Ki kell alakítani a megfelelõ életformát és életritmust. Tartózkodni kell a szem és a hallás hosszas igénybevételétõl, a mértéktelen evéstõl, ivástól. A rendszeres torna, turisztika, könnyû sport, optimális alvásidõ, könnyû ételek fogyasztása mellett fontos a szigorú alkoholtilalom betartása. Ügyelni kell a gyógyszerek rendszeres - elõírásszerû - bevételére. A modern orvostudomány gyógyszeres kezelése mellett a gyógynövényeknek csak kiegészítõ szerepük van az epilepszia gyógyításában. Mivel a betegség az idegrendszer zavarával függ össze, fontos az idegrendszer stabilitása, amit nyugtató teákkal vagy teakeverékekkel érhetünk el. Ajánlott teakeverék:
* citromfû 50 gramm,
* orbáncfû 50 gramm,
* komló 50 gramm,
* macskagyökér 30 gramm,
* rutafû 30 gramm,
* levendula 30 gramm,
* fûzfakéreg 30 gramm,
A gyógyszerek által keletkezett toxikus anyagok eltávolítására ajánlott gyógynövények:
* feketebodza -virág,
* körömvirág,
* kankalin,
STRESSZOLDÓK:
Gyógynövények: Megjegyzés: Soha ne használjunk cukrot, vagy édesítőszert a teák ízesítésére! Maximum, kevés mézet, ha nem tudjuk natúr fogyasztani.
Babér / Laurus nobilis/ Hatások: Stressz oldó, csótányriasztó, fertőzésgátló…
Bazsalikom /Ocimum basilicum/ Hatások: Bélférgek, pattanás, immunrendszer erősítés, gyomor- és bélhurut, köhögéscsillapító, idegerősítő, torokgyulladás…
Cickafarkfű / Achillea millefolium / Hatások: Sebkezelés, emésztést elősegítő, nőgyógyászati problémák, nyugtató, csillapító… Parlagfűre érzékenyek ne fogyasztják, bőrviszketést, pattanást okozhat.
Citromfű / melissa officinalis / Hatások: Idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő…
Kamilla /Matricaria chamomilla L./ Hatások: Emésztést serkentő, fekélyek, nőgyógyászati problémák, nyugtatószer, izületi gyulladás, fertőzés megelőző, immun stimuláns, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavarokra… Parlagfűre érzékenyek ne fogyasztják, bőrviszketést, pattanást okozhat.
Komló /Humulus lupulus L./ Hatások: Fertőzést megelőző, nyugtató, emésztést elősegítő, nőgyógyászati problémákra… Ösztrogén hatása miatt terhes nők ne használják!
Korpafű /Lycopodium clavatum/ Hatások: Idegcsillapító, álmatlanság…
Illatok (illóolajok): Ánizs Hatások: Általános működésszabályzó (tüdő, szív, emésztés, idegrendszer) Élénkítő (egyes szakértők szerint erotikusan serkentő) Emésztésszabályozó: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, hányinger-csillapító, görcsoldó, szélhajtó, gyomor- és bélfelfúvódást akadályozó. Nyákoldó, köptető Vizelethajtó Csíraölő, fertőtlenítő Élősdi- (tetvek, atkák) pusztító Bőrnyugtató Külső használata: Élősdiek: tetvek, atkák ellen - embernél, állatnál egyaránt. A rovarcsípés következményeit csökkenti. Szájfertőtlenítő Illatosító lámpával párologtatva köz- érzetjavító. Belső használatra: Idegi eredetű emésztési zavarok (étvágytalanság, hányinger, gyomor-, epe-, bélgörcsök, felfúvódás stb.)
Köhögés
Asztma
Idegi eredetű szív- és keringési zavarok
Migrén
Szédülés
Túlzott élénkség
Menstruációs görcsök
Vizeletkiválasztás zavarai
Impotencia, frigiditás Csak kis adagokban (egy-egy csepp) és rövid ideig (maximum egy hét) alkalmazható belsőleg. Nagyobb dózisban, hosszabb alkalmazás esetén keringési zavarokat, vérnyomás emelkedést, izomrángást, emésztési zavarokat, kábultságot okoz.
Bazsalikom Hatások: Emésztésjavító, béltisztító, gyomorerősítő, melegségérzetet fokozó, köhögéscsillapító, nyugtató, görcsoldó, idegerősítő, havivérzést szabályozó, mellékvese-működést serkentő, nemi késztetést serkentő Külső használata: Nehezen gyógyuló sebeket - borogatással, lemosássalgyógyít. Rovarcsípés esetén - közvetlenül alkalmazva Hajhullás esetén Kimerültséget és feszült, görcsös állapotot szünteti,ha a fürdővízbe 2-3 cseppet teszünk. Belső használatra: Gyomorrontás Enyhe hasmenés Rossz emésztés Étvágytalanság esetén Hidegleléskor Száraz köhögés ellen Menstruációs görcsök, szabálytalan havivérzés esetén Frigiditás Impotencia ellen Terhességesetén és epilepsziás betegeknek, mind belsőleg, mind külsőleg tilos!
Bergamott Hatások: Emésztést serkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, szélhajtó, féregűző, lázcsillapító, nyugtató, feszültségoldó, bőrtisztító,- fertőtlenítő Külső használata: Nehezen gyógyuló sebek, pattanásos, zsíros, pörsenéses bőr esetén ömörhólyagok kezelésére - lemosással. Torokgyulladás esetén, lázcsillapításra a borogatás vízébe 1 csepp olajt tehetünk Belső használatra: Rossz emésztés, étvágytalanság, hasmenés,felfúvódás, székrekedés, szélgörcsök esetén Feszült idegesség, depresszív állapot ellen. Növeli a fényérzékenységet. Használatakor ne napozzunk!
Boróka Hatások: Vízhajtó, összehúzó, Menstruációszabályozó, erősítő, vértisztító, húgysavoldó, méregtelenítő, fertőtlenítő, élénkít Külső használata: Bőrgyulladás - lemosás, borogatás. Légúti megbetegedések - inhaláció. Belső használatra: Vese- és hólyaggyulladás, vesekő,aranyér, visszérgyulladás, érelmeszesedés, májgyulladás, ízületgyulladások, reuma, bélfertőzések, menstruációs zavarok, cukorbaj, tüdőtágulás, szívasztma esetén. Terhesség esetén és epilepsziás betegeknél alkalmazni tilos! Nagy adagban vesét károsít.
Borsmenta Hatások: Idegnyugtató, erősítő, étvágygerjesztő, görcsoldó, fertőtlenítő, köptető, szélhajtó, epeműködést serkentő, féregűző, tejszaporító. Külső használata: Hörghurut Asztma Gennyes homloküreg-gyulladás esetén: inhaláció Migrén esetén: bedörzsölés Fogfájás Rühesség ellen Szúnyogriasztó Fürdőben alkalmazva izzadságátló Belső használatra: Emésztési zavarok, gyomor és bélgörcs, felfúvódás, hasmenés Kolera Mérgezések Májbetegségek Általános gyengeség eseteiben Szívidegesség Szédülés Migrénes fejfájás Reszketés Impotencia Fájdalmas menstruáció Asztma Meghűlés Krónikus bronhitisz Emésztőcsatorna, hugyutak fertőtlenítése Nagy adagokban, vagy hosszasabb alkalmazásban álmatlanságot eredményez.
Ciprus Hatások: Vízhajtó, vesetisztító, fertőtlenítő, izzadságátló, összehúzó, vérzéscsillapító, visszérerősítő, görcsoldó, nyugtató, gyulladáscsökkentő. Külső használata: Vérző fogíny- a szájöblítő vízbe egy csepp Aranyér- zsíros krémbe keverve Horzsolásos sérülések esetén közvetlenül fertőtlenít Belső használatra: Húgyutak fertőzöttségekor Visszértágulat Aranyér Hasmenés Menstruációs zavarok Klimaxos panaszok Epilepsziás betegeknél tilos alkalmazni!
Citrom Hatások: Baktériumölő, élénkítő, lázcsillapító, erősítő, szíverősítő, érfal erősítő, vérnyomásszabályzó, vérképző, nyugtató, gyomorsavcsökkentő, epehajtó, hasnyálmirigy működésszabályzó, féregűző, viszketéscsillapító (rovarcsípés), méregtelenítő, sebgyógyító, hangya és molyűző. Külső használata: Orrvérzés Homloküreg-gyulladás Nyálkahártya-gyulladás Szájüregi-gyulladások Orr, fül, gége gyulladásai Szem kötőhártya-gyulladás Herpesz, kiütések, pattanások Furunkulusok Fagyások Ótvar, tetvesedés, rühesség Bőrproblémák ellen Kiváló helyiség fertőtlenítő Belső használatra: Fertőző betegségek Lázas állapot Magas vérnyomás Sűrű vér Érgyulladás Hajszálér gyengeség Vesekő Gyenge vízeletkiválasztás Gyomorsav túltengés Gyomorfekély Emésztési zavarok Vérszegénység Különböző vérzések Májbetegségek Hasmenés, vérhas, tífusz Bélférgek ellen
Édes narancs Hatások: Általános működésszabályzó, emésztést serkentő, étvágyjavító, epehajtó, vértisztító, vérnyomás csökkentő, nyugtató, veseműködést serkentő, légúti gyulladásokat csökkentő. Külső használata: Bőrnyugtató, bőrtisztító Párologtatni: depresszív hangulat esetén Belső használatra: Általános gyengeség, fáradtság ellen Étvágytalanság Kóros soványság Epebántalmak Álmatlanság Szívidegesség Magas vérnyomás Vérszegénység Vese és hólyagpanaszok
Erdei fenyő Hatások: Erősen antiszeptikus, különösen a légutakra hat. Antiszeptikus hatása a húgyutakra, valamint a májfertőzéses meg-betegedése esetén is kiváló. Erősítő, frissítő, nyálkaoldó, dezodoráló. Külső használata: Inhalálással minden tüdő megbetegedés esetén, valamint homloküreg gyulladáskor. Torokgyulladásnál öblögetéssel. Köszvény és lábizzadás esetén fürdőben használjuk az erdei fenyő illóolaját. Izzadás ellen. Fáradtság, másnaposság ellen a fenyőolajos masszázs kiváló. Belső használatra: Minden légúti megbetegedés esetén Torokgyulladáskor Meghűléskor Lázcsillapítóként Epehólyag gyulladás, Vesekő, Angol-kór esetén A mellékvesére is hat - élénkíti a működését - ezáltal potencia zavarokat szüntet meg. Gyomor- és bélfájdalom esetén. Egy evőkanál mézbe három csepp olaj. Naponta maximum négyszer.
Fahéj Hatások: Serkentő, antiszeptikus, rothadásgátló, szélhajtó, emésztésjavító, étvágygerjesztő, görcsoldó, féregűző, összehúzó, erotikus késztetést serkentő, vérzéscsillapító, havivérzést beállító, baktériumölő, élősködőket pusztító. Külső használata: Rovarcsípés ellen Kígyómarás hatásait enyhítendő Tetűirtó Rühatkapusztító Illatosító lámpában alkalmazva: gondolatébresztő, gondűző,közérzetjavító. Belső használatra: Torokgyulladás meghűléses betegségek légúti betegségek esetén Általános gyengeség, végtagfájdalmak, izommerevség ellen Szívritmuszavar, szívidegesség esetén Étvágytalanság, gyomor- és bélgörcs ellen Emésztésnehézség esetén Hasmenéskor Impotencia ellen Rendszertelen havivérzés esetén Külső alkalmazásnál figyeljünk a mértékletességre, mert bőrizgató lehet!
Fodormenta Hatások: Görcsoldó, szélhajtó, epeserkentő, étvágyjavító, idegnyugtató, közérzetjavító. Külső használata: Száj és fogápoló szerekben Belső használatra: Gyomor és bélgörcsök esetén Menstruációs görcs oldására Felfúvódáskor Étvágytalanság ellen Elégtelen epekiválasztás esetén Zaklatott idegállapotkor 1 kávéskanál mézbe 1 max. 2 cseppet Kakukkfűmagunkhoz veszünk
Hatások: Általános működésszabályzó, idegerősítő, vérnyomásnövelő, erősítő, görcsoldó, emésztésjavító, antiszeptikus hatású: légutak, húgyutak, nemi szervek, emésztőszervek esetében, fehérvérsejt képzését szabályozó, vízhajtó, izzasztó, lázcsillapító, nyugtató, baktérium ölő, sebgyógyító, bőrfertőtlenítő. Külső használata: Sebek, furunkulusok, bőrbetegségek Szájüregi gyulladások, fertőzések ellen Ízületi gyulladás Reuma gyógyítására Hajhullásra Bőrfertőtlenítésre Tetvek és rühatkák ellen kiváló Belső használatra: Idegfájdalmak, ideggyengeség Fizikai és szellemi fáradtság Sápadtság Vérszegénység Alacsony vérnyomás Keringési zavarok Tüdő megbetegedések Bronchitis, asztma Emésztési zavarok Gyomor és bélfertőzések esetén Mindenféle bélben élősködő féreg pusztítója Terhesség és epilepsziás betegség esetén alkalmazni tilos!
Kámfor Hatások: Keringésserkentő, vérnyomásnövelő, izzasztó, idegerősítő, fájdalomcsillapító, vízhajtó, fertőtlenítő. Külső használata: Légúti megbetegedések Általános gyengeség Szívgyengeség Magas láz Gombás fertőzés Reuma esetén Belső használatra: T I L O S ! Csak keverékben alkalmazható. Epilepsziás betegeknél alkalmazni tilos!
Kamilla Hatások: Gyulladás gátló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató, lázcsillapító, erősítő, emésztést javító, epehajtó, féregűző, menstruáció-szabályzó. Külső használata: Bőrbetegségek, bőrgyulladás Allergiás kiütések, foltok Pörsenések ellen borogatás formájában Meghűléses légúti betegségek esetén inhalálás torokgyulladáskor öblögetés Hüvelynyálkahártya-gyulladás esetén Belső használatra: Emésztőszerv- rendszeri gyulladások Menstruációs zavarok Méh- és epebántalom Vérszegénység Migrénes fejfájás Köhögés ellen Valamennyi gyulladásos megbetegedések esetén az illóolaj keverék nélkülözhetetlen eleme.
Majoránna Hatások: Antiszeptikus, erős baktériumölő, görcsoldó, feszültségcsökkentő, nyugtató, vérnyomáscsökkentő, értágító, köptető, emésztésjavító, szexuális késztetést csökkentő, fájdalomcsillapító. Külső használata: Szájüregi fertőzések ellen Nátha esetén (száraz inhaláció) Általános gyengeség (fürdő) Belső használatra: Mindenféle fertőző betegség ellen. Étvágytalanság, rossz emésztés, gyomor- és bélgörcsök, felfúvódás esetén Nyugtalanság Álmatlanság Gondterheltség Migrénes fejgörcs "feldobottság" kielégítetlen szexuális vágy, terhesen erős erotikus késztetés esetén Magas vérnyomás ellen Terhes nőknél alkalmazni tilos!
Mandarin Hatások: Nyugtató, gyomorerősítő, emésztésjavító. Külső használata: Illatosító lámpával párologtatva: közérzetjavító, nyugtató, kedélyállapot-javító Belső használatra: Gyenge emésztés Bélgörcsök Gyomoridegesség esetén Álmatlanság ellen Gyerekeknél és felnőtteknél is, külsőleg és belsőleg is alkalmazható. illatától a gyerekek megnyugodnak.
Narancs Hatások: Emésztésjavító, nyugtató, közérzetjavító, bőrnyugtató Külső használata: Rossz közérzet, nyomott hangulat ellen illatosító lámpába 5-6 csepp olaj igen hatásos Száraz bő nyugtatója Fogínygyulladásra Bőrtisztító (fürdők) Erősen igénybe vett, repedezett bőr gyógyítója Belső használatra: Szíverősítőként Emésztési zavarok esetén
Rozmaring Hatások: Általános működésszabályzó, szíverősítő, vérnyomás-szabályzó, mellékvese működését szabályzó, gyomorerősítő, szélhajtó, bélműködést serkent, emésztésjavító, köszvény kialakulását akadályozó, antiszeptikus, epekiválasztást serkentő, A havivérzés rendszertelenségét megszüntető, agyműködés-serkentő, vizelethajtó, izzasztó. Külső használata: Izomfájdalmak Reuma Kimerültség ellen Égési sebek sebek ápolására Fehérfolyás esetén Hajhulláskor, korpásodás esetén (borogatással, szeszes oldatának bedörzsölésével) Szemfürdő gyengén látás esetén Belső használatra: Szívidegesség Szédülés magas koleszterin fájdalmas menstruáció általános gyengeség memóriazavarok magas vérnyomás szívritmuszavar esetén bőr- és bőrnyálkahártya-gyulladásra való hajlam esetén, megelőzésképpen Minden fajta légúti megbetegedés ellen Bélfertőzések, vastagbélgyulladás, krónikus hasmenés, puffadás esetén Emésztési nehézségek, gyomor- és bélgörcsök megszüntetésére Májbetegségek esetén: májgyulladásból, vagy epevezeték eldugulásbó eredő sárgaság, májcirrózis, epehólyag gyulladás, epekő Ideggyengeség ellen Bénulás következményeinek felszámolására Végtaggyengeségre
Epilepszia ellen - CSAK GYÓGYSZER ALKOTÓELEMEKÉNT, TISZTÁN NEM! Epilepsziásoknál alkalmazni tilos! Nagy adagokban epilepsziás rohamot válthat ki! Terhes nőknél alkalmazása tilos!
Rózsafa Hatások: Baktérium ölő, idegcsillapító, erősítő, bőrnyugtató, feszültségoldó, dezodoráló, emlékezetjavító. Külső használata: Hatásait fürdők formájában, vagy inhaláció útján fejti ki. Különösen a száraz bőr problémáinak enyhítésére alkalmazható. Terhességi csíkok felszámolására is alkalmas. Belső használatra: Önmagában, tisztán nem alkalmazandó! Csak gyógyszer adalékaként, vagy illóolaj-keverék alkotóelemeként.
Szegfűszeg Hatások: Antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítő, szélhajtó, sebfertőtlenítő, erotikus késztetést serkentő. Külső használata: Fogfájás ellen (a lyukba egy csepp) Sebfertőtlenítésre A bőr élősködőinek elpusztítására Illatlámpával párologtatva: frissítő, közérzetjavító, gondűző Belső használatra: Önmagában, tisztán nem alkalmazható! Csak más hatóanyagokkal együtt.
Zsálya Hatások: Általános működésszabályzó, erősítő, étvágyjavító, görcsoldó, antiszeptikus, izzadás gátló, vérnyomáscsökkentő, szélhajtó, összehúzó, sebfertőtlenítő, vizelethajtó, havivérzés-beállító. Külső használata: Bőrnyálkahártya-gyulladások esetén: szájüregi gyulladások, torokgyulladás, fogínygyulladás, afták gyógyítására Bőrgyulladások Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, furunkulusok, ekcémák Rovarcsípések Hajhullás gyógyítására Fehérfolyás ellen Belső használatra: T I L O S ! Már kis mértékben is idegrendszeri zavarokat, epilepsziás rohamot okozhat! Terhesség alatt, szoptatás idején és epilepsziásoknál nem alkalmazható!
Idegrendszer működését segítő, stressz oldó elemek Vitaminok B-, B6, B12-vitamin, nikotinsav, paraaminobenzoesav… Hiánya: idegesség, feszült állapot (ezen kívül a fáradságot segít leküzdeni: A-,C-, D-vitamin) B13-vitamin Oldja a szorongásos, feszült állapotokat, enyhíti a pszichovegetatív idegkimerültségeket, gátolja a koncentráció- és emlékezőképesség csökkenését. Inozitol Nyugtató hatás Niacin (nikotinsav, niacinamid, nikotinsavamid) Hiánya negatív személyi változásokat idéz elő.
Ásványi anyagok Magnézium. Hiánya: gyengíti az idegműködést, mint stressz ellenes ion ismert… Vas Hiánya: fáradság, feszült állapot, okoz többek közt. (ezen kívül a fáradságot segít leküzdeni: jód, cink) Mangán Hiánya: emelkedett ideg ingerültség, központi idegrendszer zavart, elégtelen működése… Molibdén Hiánya: rossz közérzet Kálium Hiánya: Mind a fizikai, mind a szellemi stressz kálium hiányhoz vezethet! Nátrium Biztosítja, hogy az idegek és az izmok megfelelően működjenek. Cink Hozzájárul a mentális zavarok kezeléséhez, fokozza a szellemi frissességet
Gabonafélék Barnarizs Csak hántolatlan formában értékes (barnarizs)! Szellemileg van kedvező hatással az emberre elsősorban, de magas B vitamin tartalma a bőr, és hajproblémák (hajhullás, korpásódás…) megszüntetésében nagy szerepet játszik. Akaraterőt erősít. Alacsony nátrium tartalma miatt (sószegény) vesebetegek, vízkór, magas vérnyomás „ellensége”. Alkalmas, keringési, emésztési bántalmak, lábadozás, kimerültség, stressz, magas láz, hasmenés… pozitív befolyásolására. Nyugtatja és tisztítja a bélrendszert, nem hizlal, segíti a veseműködést, vízkiválasztást, a méreganyagok megkötését, s azok kiválasztását. Jótékony hatás vérzsír, koleszterin szintre, gátolja a vesekőképződést… Nincs sikér tatalma, ezért tészta nem készíthető belőle. Viszont finomra őrölt formában, magas keményítőtartalma miatt, kiváló sűrítő anyag. Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben 30-40 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk. Ajánlott fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű 69 g fehérjét, 771 g keményítő, 5 g zsírt, 5 g szerves sót, 20 g rostot tartalmaz kilógrammonként.
Árpa Alacsonyabb foszfor tartalma miatt fogyasztása inkább nyári, melegebb időkben ajánlott. Magas cukor-, fehérje- és rozs tartalma miatt nagy szerepe van a gyermektáplálásban. A többi gabonához képest több mikro- és nyomelemet tartalmaz. Ezek magyarázzák kedvező hatását a mirigy-, hormon- és idegrendszerre. Fontos a tüdő, és légzési rendszert erősítő hatása. Szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Megelőzi a székletrekedést. Kimerültség, fokozott stressz, lábadozás esetén is áldásos. Vérkoleszterin szint csökkentő hatása van. A bélrendszer gyulladásos betegségeit nagymértékben gyógyítja. Megakadályozza továbbá a hibás tartás kialakulását, a kötőszöveti gyengeségeket, a fiatalkori porckorong elváltozásokat. Különösen alkalmas a megrokkant egészség helyreállítására. Sok B1, B2, B6 és E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz… Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk. Ajánlott fűszerek: zsálya, szegfűbors, kakukkfű, babérlevél 90 g fehérjét, 639 g keményítő, 25 g zsírt, 23 g szerves sót, 80 g rostot tartalmaz kilógrammonként.
Továbbá: Kedvező hatás érhető el szellemi felfrissülés terén, az olajos magvak és aszalványok keverékének fogyasztásával! (pl. diákcsemege)
KÜLÖM KÖSZÖNET AZ É.F.E. ALAPÍTVÁNYNAK A SEGÍTSÉGÉRT ÉS AZ INFORMÁCIÓKÉRT!!
„Táplálékaitokban keressétek gyógyulásotokat!” Hippocrates
Az epilepszia elleni kezelést abba lehet hagyni, amikor a kezelőorvos véleménye szerint a gyógyszerek elhagyása után nagy valószínűséggel nem jelentkezik több rosszullét, ill. 24 hónapos rohammentes időszak már igazolható. Néhány epilepszia típus, ill. a benignus epilepszia syndromák "meggyógyulnak". Az absence epilepsiában szenvedő betegek általában „kinövik” a rohamaikat és a therapiára nem lesz tovább szükség. A benignus centrotemporalis gyermekkori epilepszia szintén megszűnik. A legújabb tanulmányok véleménye szerint kb. a felnőttek 1/3-ának, ill. a gyermekek 1/4-ének, akik 2 éven át rohammentesek voltak, visszatérnek az epilepsziás görcsei az antiepilepticus kezelés megszakítását követően. A rohamok visszatérése szempontjából rizikófaktorok: 1. ha a rohamok jelentkezését követően hosszú idő telt el a kezelés megkezdéséig, 2. a kezelés megkezdése előtt magas roham frekvencia, 3. neurológiai abnormalitások, 4. mentalis retardatio, 5. complex parciális rohamok, 6. következetesen abnormális EEG eredmények.

ANTIEPILEPTIKUS KEZELÉS ANTIEPILEPTIKUMOK

A GYÓGYSZEREKET MINDIG ÉS SZIGORÚAN AZ ORVOS UTASÍTÁSAIT BETARTVA,BE KELL SZEDNI !! KIHAGYNI NEM SZABAD !!!! EZ A GYÓGYSZERES KEZELÉS ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB SZABÁLYA!!!!!!!


Az epilepszia eredete nagyon sokféle és emiatt a görcsgátlókkal szemben a betegek érzékenysége is változó. Az első gyógyszeres beállítás legtöbbször kórházban történik, de speciális járóbeteg szakrendelésen is kialakítható a rohammentességet előidéző gyógyszerelés.
A Magyarországon elérhető antiepileptikumok listája. A további információkhoz a gyógyszerek nevére kell kattintani.

Ha esetleg más gyógyszerre és az esetleges gyógyszer kölcsönhatásokra is kíváncsi valaki, annak ajánljuk figyelmébe a következő oldalon található interaktív felületet:
Dr.Info.hu,

Miután ezek a gyógyszerek nem gyógyítanak, hanem tüneti szerek, a görcsrohamok jelentkezését előzik meg, csak nagyon gondos mérlegelés után szabad a régóta szedett gyógyszereket csökkenteni vagy esetleg elhagyni. A beteg önkényesen soha ne változtasson a gyógyszerelésén! A gyógyszerelés alatt alkoholt fogyasztani tilos. Gyógyszerszedés alatt tompulhat a beteg figyelme, ezt bizonyos foglalkozásoknál vegyük figyelembe. E gyógyszerek esetén különösen fontos, hogy a gyógyszerkölcsönhatások miatt ne vegyünk be semmilyen szert az orvos tudta vagy utasítása nélkül. Az epilepszia gyógyszeres kezelése A gyógyszeres, (antiepileptikumokal ) kezelés alapvetően a roham megelőzősét célozza.

A gyógyszeres kezelés során kifejezetten a görcskészséget, illetve a rohamok tovaterjedését gátló készítményeket alkalmaznak a leggyakrabban. Olyan gyógyszerek kifejlesztése sincs már elérhetetlen messzeségben, melyek a "szerzett" epilepsziák kialakulását (magát az epileptogenezist) akadályozzák meg.
A fenobarbiturátok (1912) majd a fenitoin (1938) bevezetése mérföldkő volt az epilepszia kezelésében, még a mai napig is használatos nagy hatékonyságú szerek. Sajnos a nem kívánt hatásaik, mellékhatásaik is erőteljesek.
Alapvetően szindróma-specifikusságuk (esetleg roham-specifikus effektusuk) alapján választják ki, a megfelelő gyógyszereket, a legtöbbször valamilyen kombinációban alkalmazva,de a hatékonyságon kívül számos más tulajdonságot is mérlegelni kell.

Az antiepileptikumok mellékhatásai Az antiepileptikumok mellékhatásait két csoportra oszthatjuk: adagolástól független (oka általában allergiás, idioszinkráziás reakció), és adagolástól függô mellékhatások. A központi idegrendszeri adagolás-függô mellékhatások: álmosság, koncentráció-, és memóriazavar, egyensúlyzavar, hányinger, hányás, szédülés és a diplopia. Ezek elkerülése céljából az antiepileptikumok többségét a végsô adag negyedével-tizedével kell elkezdeni és az adagolást csak fokozatosan szabad emelni.
A mellékhatások elkerülésében, a terápiás dózis könnyebb eltalálásában sokat segíthet a gyógyszerek szérumkoncentrációjának (vérszintjének) mérése. Bár a legtöbb antiepileptikumnak lehet haematológiai-, vagy májkárosító hatása, ezek ritkák. A májban metabolizálódó szerek szedése (pl. carbamazepin, valproát, phenytoin) mellett gyakran észlelünk reverzibilis gamma-GT és más májenzim emelkedést. Ez nem májkárosodás jele, hanem az egyes antiepileptikumok enzim-induktor hatását tükrözi. Fontos elkülöníteni a tényleges májkárosodástól, melyre az enzimértékek különösen a GOT, GPT, ALP és a bilirubin szignifikáns és folyamatos növekedése hívja fel a figyelmet. Dr. Janszky József, Dr. Szűcs Anna"
Az alkohol növeli a mellékhatások valószínűségét, ezért lehetőleg kerülendő, csakúgy, mint az allergia ellen használatos antihisztaminok együttes adása
A gyógyszeres kezelésnek nincs meghatározott "kúra" szerű ideje. Nagyon sok esetben akkor is folytatni kell a gyógyszeres kezelést ha az egyén rohammentessé vált!
Sok epilepsziás azt hiszi ekkor belehet fejezni a gyógyszerelést, de arra nem gondolnak ,hogy a gyógyszerek folyamatos szedése az ami meggátolja a rohamok kialakulását.
Ha az epitológus úgy ítéli meg , hogy fokozatosan lehet csökkenteni a szerek adagolását ,akkor az folyamatos ellenőrzés mellett fog végbe menni. A teljes gyógyszermentességnek álltalában felnőttkorban igen kicsi az esélye, míg a gyerekek kamasz korukra "kinőhetik" természetesen nem minden esetre igaz ez sajnos.
GYÓGYSZERTÁRAK (AZ EGÉSZ ORSZÁG TERÜLETÉN) , TÉRKÉPPEL NYITVATARTÁSSAL KLIKK IDE ÉRTE!! GYÓGYSZERTÁRAK (AZ EGÉSZ ORSZÁG TERÜLETÉN, TÉRKÉPPEL, NYITVATARTÁSSAL,TELEFONSZÁMMAL, KLIKK IDE ÉRTE!!
A rendszeresen jelentkező görcsrohamokat lehet gyógyszerekkel kivédeni. A gyógyszeres kezeléssel 50%-ban rohammentesség érhető el, 35%-ban pedig igen ritkán jelentkeznek. A gyógyszerek szedése során rendszeres ideggyógyászati-, gyógyszervérszint-, vérkép-, májfunkció-ellenőrzés szükséges.
Az epilepszia eredete nagyon sokféle és emiatt a görcsgátlókkal szemben a betegek érzékenysége is változó. Az első gyógyszeres beállítás legtöbbször kórházban történik, de speciális járóbeteg szakrendelésen is kialakítható a rohammentességet előidéző gyógyszerelés.
A megfelelő gyógyszer és a megfelelő dózis megtalálása összetett feladat. Nagy valószínűséggel orvosa először egy gyógyszert fog felírni viszonylag alacsony dózisban majd ezt követően az adagot rendszeresen növelni fogja mindaddig, amíg a rohamok nem szűnnek meg. Ha már két vagy több antiepilepsziás gyógyszert sikertelenül próbáltak ki, akkor orvosa valószínűleg ezek kombinációival fog próbálkozni.
Minden epilepszia ellenes gyógyszernek vannak mellékhatásai, ami enyhe fáradtság, szédülés és hízás lehet. A súlyosabb mellékhatások közé tartozik a depresszió, a bőrkiütés, a koordináció zavara, beszédzavarok és a nagyfokú fáradtság.
A gyógyszerelés kezelés célja a rohamok számának és súlyosságának csökkentése anélkül, hogy a beteget súlyos gyógyszer-mellékhatásoknak tennénk ki. Az életminőség javítása mindig elsődleges, és ez a folyamatos rohammentességet takarja. A gyógyszeres kezelés megválasztása az epilepszia típusától függ, de fontos megemlíteni, hogy egyre inkább tért hódítanak az új típusú epilepszia ellenes szerek, amelyeknek jóval kevesebb mellékhatása van, és a terhesség alatt folytatott terápiával kapcsolatban is jobbak a tapasztalatok. A mai törekvések alapján az ideggyógyász szakorvosok a mono-, illetve a racionális biterápiát - az egyetlen, illetve maximum két gyógyszerre történő beállítást - tartják szem előtt. A gyógyszeres kezelés megválasztása ideggyógyász feladata, és menete a hazai és a nemzetközi társaságok protokollja szerint történik. Fontos tudni, hogy az epilepszia az esetek 30%-ban gyógyszerekkel nem befolyásolható, és minél régebben áll fenn a betegség, annál nehezebb kivédeni a rohamokat. A legújabb kutatási eredmények szerint az újonnan diagnosztizált epilepszia 70%-ban folyamatosan kontrollálható volna kizárólag gyógyszerek segítségével.

HOMEOPÁTIA ÉS MÁS TERÁPIÁK
Mint lentebb is olvashatjuk majd az alternatív gyógyászatnak ezer és ezer ága van, sőt olyanok is melyek itt nincsenek megemlítve, de attól sokan hisznek benne! Biztos sok betegségben segítenek is hasznosak is!
Azonban azt is leszögezhetem hogy az idevonatkozó tanulmányok , cikkek olvasása közben sem találtam olyat , melyet az epilepsziára kiegészítő kúra ként javallanák! Olyat annál többet mely egyenesen tiltja az epilepsziásokon való alkalmazást!
Ugyan akkor az is ide tartozik hogy egyes homeopátiás szereket előszeretettel adnak már az epilepsziásoknak kiegészítésként a különböző kombinációban szedett szerek mellé! Bővebben a linkekben találhatóak írások szakirodalmak!
Most pedig nézzünk körül az alternatív gyógymódok körül általánosságban, a teljesség ígénye nélkül!
Az alternatív gyógymódok alkalmazásánál jóval kisebb a mellékhatások esélye, és hatékonyságukat is csak kevesen vitatják. A betegek többnyire meg is erősödnek az ilyen kezelések hatására, hiszen a természetgyógyászat nemcsak a tünetek enyhítését, hanem a betegség okának megszüntetését is célul tűzi ki.
Természetesen lehetnek "hátrányai" - a homeopátiás szerek alkalmazásakor például számolni kell az ún. kezdeti rosszabbodással. Ez persze jó jel, hiszen arra utal, hogy a megfelelő szert választotta, de mire szervezete rendbejön, több nap telhet el, mint egyéb gyógyszerek alkalmazása esetén. Mivel a homeopátiás gyógyítás a tünetek pontos értelmezésén alapszik, a helyes szer kiválasztása érdekében feltétlenül forduljon szakemberhez!
Homeopátia (vagy másképp homöopátia) elnevezést két ógörög szóból alkották. A homöo- vagy omio- előtag azt jelenti: "egyenlő, hasonló", míg a patosz jelentése "kór, bántalom". Tehát a homeopátia annyit tesz, mint "hasonló bántalom".
A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból speciális eljárással készülnek. Az orvos a gyógyszert az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmény felvétele után választja ki betege számára, a több mint 2500-féle homeopátiás szer közül A gyógyítás nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik
valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.
A homeopátia regulációs terápia. A homeopátiás gyógyszerek által a szervezettel közölt információ hatására a szervezetben meglévő - csak valamilyen okból gátolt - öngyógyító mechanizmusok lépnek működésbe.

A homeopátia csak akkor mellékhatás-mentes gyógymód,ha alkalmazása során betartják annak szakmai szabályait. Magyarországon homeopátiás rendelést csak orvos folytathat!

Milyen problémákkal keressük fel a homeopatát? • a stressz hatásai, poszttraumás stressz-szindróma, különböző fóbiák • pszichológiai problémák, depresszió • izomfájdalmakkal járó agyvelő- és gerincvelőgyulladás • hepatitisz • epilepszia, allergiák, fertőzések • premenstruációs szindróma, a menzesszel, a termékenységgel, illetve a menopauzával kapcsolatos hormonális problémák • pattanás, mitesszer, herpesz • krónikus hüvelyi fertőzés, hólyaghurut • migrén • bélirritációk, vastagbélgyulladás • ízületi gyulladás • terhességgel kapcsolatos panaszok, szülés megkönnyítése • csecsemők és kisgyermekek fertőzéses és más megbetegedései • viselkedési zavarok, hiperaktivitás Az epilepszia gyógyszeresen nagyon hatékonyan kezelhető.
A rendelkezésre álló antiepileptikumok folyamatos szedésével a frissen diagnosztizált epilepsziák mintegy negyede 1-3 éven belül tartósan rohammentessé tehető. Azok az esetek, amelyekben a betegség nem reagálnak a gyógyszerekre (ún. farmakorezisztens betegek) ugyanakkor általában olyan szindrómák közé tartoznak, melyek epilepszia-sebészeti módszerekkel gyógyíthatók. Megfelelő indikáció esetén sebészeti eljárásokkal ezen betegek mintegy kétharmada válik tartósan rohammentessé vagy gyógyul meg teljesen. Nemcsak gyakori, de egyszersmind igen hatékonyan kezelhető kórképről van szó.
Az epilepszia betegség, mint szinte minden, a pszichiátria tárgykörébe tarozó betegség bázisterápiája gyógyszeres. Jelenleg számos epilepszia ellenes gyógyszer van forgalomban. Az epilepszia kiegészítő kezeléseként eredményesnek bizonyult az akupunktúra, a homeopátia és egyéb alternatív módszerek.
Akit bgővebben érdekel ez a téma kör annak a figyelmébe ajállom az alábbi linket:
HOMEOPÁTIA LAP.HU Minden amit e témakörben tudni kell és lehet azt itt megtalálja
A gyógyszerektől az orvosokig, egészen a patikákig , melyek még házhoz is szállítják a szereket.
Végül, de nem utolsósorban szinte minden családban megtalálhatók a generációkon át őrzött praktikák, házi cseppek, teák és borogatások receptjei.
A homeopátia alaptételei Hahnemann: „Organon” c. munkája alapján * A gyógyítás a beteg egészségessé tételét jelenti, és nem elméletek, teóriák gyártását. * Az orvost a betegségek megszüntetésében a tünetek és azok változásai vezetik és irányítják. A homeopata orvos a tünetek összességét vizsgálja. * A betegség kezdetben tisztán a szellemi életerő elhangolódásán alapszik, ez a szakasz teljesen immateriális természetű. * Ha egy homeopátiás szert egészséges embernek beadunk, akkor ő különféle, a szerre jellemző tüneteket produkál. Ez a jelenség a szervizsgálat alapja. * A gyógyítás akkor lesz sikeres,ha a betegségnek és a szernek főleg a különös, sajátos és egyedi jellegzetességei hasonlóak egymáshoz. * A gyógyulás azáltal következik be, hogy a homeopátiás szer egy műbetegséget produkál a szervezetben: magas hígítása miatt csak a betegség információját szolgáltatja, s erre a szervezet válasza a gyógyulási reakció. * A betegségeket nem lokálisan kell kezelni, hanem (például a bőrtüneteket is) belsőleg adott homeopátiás szerekkel. * A hivatalos orvoslás gyógyszerei sokszor károsak, és a betegnek több kárt okoznak, mint hasznot.
A homeopátia három alaptörvénye * Hasonló a hasonlót gyógyítja: a betegség olyan szer(ek)től fog meggyógyulni, amely egészséges embereknél e betegség tüneteihez hasonló tüneteket produkált.
* A szervizsgálatok: egészséges embernek beadva a gyógyanyagok különféle tüneteket produkálnak. Egy betegség tünetére az lesz a megfelelő szer, amely egészségesekben ehhez hasonló tünetet produkált.
* A potenciálás: sorozatos hígítás és összerázás (más néven energetizálás, dinamizálás vagy potenciálás) során az anyagoknak egészen új, addig ismeretlen gyógyító tulajdonságai kerülnek napvilágra.
INPP
(Institute for Neuro-Physiological Psychology) alapítója szerint a tanulási és viselkedési problémák gyökere a korai idegrendszeri fejlődésben bekövetkezett zavarhoz nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek fejlődése az anyaméhben vagy életének első évében valamiféle zavart szenvedett, akkor előfordulhat, hogy idegrendszerében olyan zavaró mechanizmusok rögzültek

Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!